Cambodjanske prostituerede syr sig til håb med tjekket tøjkollektion på Roskilde Festival

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sopheap fra Cambodja blev solgt som prostitueret til Malaysia, låst inde og tvunget til at modtage kunder i et land, hvor hun ikke kunne forstå sproget og ikke kendte nogen.

Det lykkedes Sopheap at stikke af, men hun måtte 4 måneder i fængsel, inden hun blev reddet af en cambodjansk organisation.

Nu syr hun designertøj, der skal sælges på Roskilde Festival, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en rundsendelse tirsdag.

Tøjet er tjekket, designet er dansk – og profitten går til blandt andre Sopheap. Designerne Pernille Aarup og Anna Sofie Møller Hansen står bag kollektionen og gør op med traditionen om u-landsvarer som batik og hjemmehækleri. Dette er tjekket tøj til danske unge.

Men samtidig giver tøjet indtægter til voldsramte og tidligere prostituerede, der er tilknyttet et kvindekrisecenter for voldsramte kvinder i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh.

Igennem fisk, Folkekirkens Nødhjælps økologiske og bæredygtige butik, og det danske design får disse kvinder nu en reel chance for at forsørge sig selv og få et bedre liv. Og danskere kan købe lækkert fair-trade tøj, der giver mening.

Hvert eksemplar i kollektionen er mærket med syerskens historie og fingeraftryk. Således kommer køberen til at kende historien bag sit nyerhvervede tøj. Historier som f.eks. Sopheaps.

Tøjet kan købes i fisk på Roskilde Festivalen i sammenhæng med Folkekirkens Nødhjælps humanitære kampagne: ”Act Against Slavery”.