CARE: 2.000 skolebørn får øjnene op for klimaforandringerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Skolebørn fra hele Sønderjylland besøger i august og september udstillingen ’100 Steder at huske, før de forsvinder.’

Projektet er et samarbejde mellem Den sønderjyske kulturaftale, CARE Danmark og LIFE Exhibitions, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse mandag

I år er det ikke bare naturfænomenet sort sol, der trækker besøgende til Vidå Sluse ved Højer i Sønderjylland. Fra slutningen af august og 2 måneder frem vrimler det nemlig med skolebørn fra hele regionen.

Mindst 2.000 børn har fået gratis buskørsel og 800 får tilbud om rundvisning på udstillingen, som stiller skarpt på konsekvenserne af de globale klimaændringer.

Bringer det globale ind i det lokale

Udstillingen, der før er blevet vist i København, Aarhus og Vejle, har denne gang sat ekstra fokus på at drage børn og unge til udstillingen for at gøre dem opmærksomme på, hvilke konsekvenser klimaforandringer kan have – også for deres eget lokalområde i form af ændringer ved Vadehavet.

– Der har været kæmpe efterspørgsel fra skolerne i regionen – endda helt oppe fra Varde og Billund området,’ siger Birgitte Boelt fra Center for Undervisningsmidler i Aabenraa, der har stået for at koordinere buskørslen.

Hun forklarer, at nogle skoler har været så begejstrede for idéen, at de har arrangeret en cykeltur til udstillingen eller selv har betalt for at få eleverne kørt til udstillingen, da alle projektets midler til buskørsel var afsat.

Eleverne har kunnet forberede sig ved hjælp af undervisningsmateriale, der er udviklet specifikt til udstillingen og findes på både dansk og tysk. Under besøget kan eleverne under hvert enkelt billede læse, hvordan motivet på fotoet kan ændre sig i takt med, at de globale klimaforandringer tager fat.

Sætter ord på billeder

Rundviserne har alle rejst med CARE og selv set, hvordan ændrede klimaforhold kan true Jordens i forvejen fattigste mennesker med at skubbe dem det sidste stykke ud over kanten.

– Rundviserne sætter deres egne oplevelser og ord på billederne – på den måde kan de gøre besøget på udstillingen endnu mere nærværende for skoleeleverne, siger Niels Tofte, der er generalsekretær i CARE Danmark.

De næste rundvisninger finder sted torsdag den 29. og fredag den 30. september, hvor i alt 400 skolebørn vil blive vist rundt i 45 minutter ad gangen mellem kl. 09.00 og 15.00.

Om udstillingen

Udstillingen blev åbnet den 24. august og kan ses frem til den 23. oktober ved Vidå sluse ved Højer i Sønderjylland. Den er resultatet af et samarbejde mellem Den sønderjyske kulturaftale, CARE Danmark og Life Exhibitions og er også støttet af Region Syddanmark, Danfoss, Toosbuys Fond og Kulturregion Vadehavet.

’100 Steder at huske, før de forsvinder’ er produceret af Co+Høgh og udarbejdet og redigeret af Stine Trier Norden og Søren Rud fra Life Exhibitions, der også står bag organiseringen af denne udstilling. LIFE Exhibitions har i 10 år specialiseret sig i fotoudstillinger, både udendørs og indendørs.

Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsmedarbejder i CARE Danmark
Liv Helstrup Østergaard, tlf. 61 66 68 19, mail: [email protected]
Susanne Gram Skjønnemann, Kulturfokus/den sønderjyske kulturaftale
tlf. 27 90 54 01 og mai: [email protected]
Søren Rud, Life Exhibitions, tlf. 31 63 86 60 og mail: [email protected]