CARE Danmark samarbejder i stigende grad med græsrodsorganisationer, der ikke traditionelt har lavet udviklingsarbejde.
Det giver bedre projekter og større opbakning til at bekæmpe fattigdom. Men der er også udfordringer i at indgå alliancer, skriver organisationen i sit elektroniske nyhedsbrev, care e-nyt, for oktober.
Synergi, ekspertise og mere innovation. Det er fordelene ved at indgå alliancer med andre organisationer om at lave udviklingsarbejde i u-landene, hedder det.
– Der kommer ganske enkelt bedre og mere helstøbte projekter ud af det, fordi de mindre organisationer kan tilføre ekspertise, som supplerer CARE Danmarks erfaringer, siger politisk koordinator i CARE Danmark, Pia Olsen, og uddyber:
– Vi ved en masse om, hvordan de fattige kan få mere gavn af naturen og landbrug. Derfor vælger vi samarbejdspartnerne ud fra deres faglige ekspertise og mulighed for at tilføre projekterne nye dimensioner.
Fælles indsats
CARE Danmark har arbejdet i alliancer med andre danske organisationer siden 2004. F.eks. i Nepal sammen med Folkehøjskolernes forening og Skovdyrkerforeningen i det omfattende såkaldte JIWAN projekt.
– Vores force er, at vi har stor erfaring med udvikling af lokalsamfund. Det hjælper f.eks. folkehøjskolerne til at få ført deres gode idé ud i livet og skovdyrkerne bidrager med tekniske kompetencer, der ligger udenfor CARE Danmarks område, siger koordinator Cathrine Dolleriis, og lægger til:
– Her starter man lokalt og skaber rammerne for at udvikle lokalbefolkningen på dens egne præmisser. Et universelt koncept, der kan bruges andre steder også.
Flere løsninger
I Vietnam er Dansk Vietnamesisk Forening, Organisationen for Vedvarende Energi og CARE gået sammen om at forbedre Khmerkvindernes vilkår og rettigheder i allianceprogrammet PACODE.
– Khmerkvindernes største problem er dårlig sundhed, mangel på rent drikkevand, og at de savner muligheder for at tjene deres egne penge. For de fattige har alliancerne den fordel, at vi kan forbedre deres levevilkår på flere forskellige områder, end hvis det kun var CARE. Det giver en mere holistisk (bred, samlet) tilgang til udviklingen, forklarer programkoordinator Rolf Hjernøe.
Professionelt samarbejde
Samarbejdet med mindre NGOer eller organisatoner med mindre erfaring med udviklingsarbejdet kræver dog høj grad af professionalisme. Og det kan være tidskrævende at få designet projektet, så alle bidrager bedst muligt.
Pia Olsen:
– Vore erfaringer indtil videre er meget positive. Der kommer en masse ny viden og ideer på bordet, når man går sammen i en alliance. Men vi er selvfølgelig meget bevidste om, hvem vi vælger at samarbejde med. Det skal jo altid være til gavn for de mennesker, vi hjælper ude i felten.
Man kan læse mere på www.care.dk om aktuelle alliancer, der tilsammen har budget på ca. 43 mio. kr., bevilget af Danida. Det drejer sig om
– JIWAN i Nepal. En alliance mellem Skovdyrkerforeningen, Folkehøjskolerne og CARE.
– PACODE i Vietnam. En alliance mellem Organisationen for Vedvarende Energi (OVE), Dansk Vietnamesisk Forening og CARE.
– PEMA i Tanzania, Uganda og Kenya. En alliance mellem WWF, DOF (Dansk Ornitologisk Forening), DIIS og CARE.
Ældresagen er en af de vigtige aktører i et af de nye allianceprojekter, som stadig er på tegnebrættet. Læs mere om hvorfor i telegrammet “Ældresagen vil også være med”, dato 08.10.06 i rubrikken Dansk bistand på u-landsnyt.dk