Vil du støtte en god sag?
Henrik og Søren er gadehververe. Deres job er at stå på gaden og fortælle om CARE og skaffe nye medlemmer. Uanset om det regner, sner eller blæser står de og smiler venligt, mens de prøver at fange forbipasserendes opmærksomhed.
Det ligner ikke et drømmejob, men for Henrik og Søren er arbejdet i CARE mere end blot et arbejde, skriver Signe Angelo i en interview-artikel i december-udgaven af CARE Danmarks elektroniske nyhedsbrev, care-e-nyt.
– Det lyder spejderagtigt, men når jeg går hjem fra arbejde, føler jeg, at jeg har gjort dagens gode gerning, siger Søren. En råkold novembermorgen har han lagt vejen forbi CAREs kontor for at fortælle, hvad der motiverer ham til at arbejde for CARE frem for f.eks. i en lun bagerbutik i stedet.
– Jeg hører om alle verdens ulykker, når jeg åbner for fjernsynet, og så tænker jeg: “Hvad kan jeg gøre for at hjælpe, når jeg bor helt heroppe i Danmark? Jeg kan arbejde for CARE!, siger han.
Søren er høj og har langt glat brunt hår. Han har en ulden flerfarvet trøje på med et stort hul på ærmet. Han taler varmt og engageret om sit arbejde:
– De fleste føler, at deres bidrag kun er en dråbe i havet. Men vil man ændre på noget, må man begynde ved sig selv, siger han. – Og så kan jeg altså godt lide at arbejde udendørs.
Synlighed
Henrik, som er teamleder for CAREs hververe er enig:
– Jeg føler, det arbejde vi laver, er vigtigt. CARE kan ikke lave projekter uden penge og omtale, og det skaffer vi. Selv om det ikke er alle, der går forbi, som vil støtte os, fylder vi alligevel i gadebilledet.
Henrik har kortklippet lyst hår og blå øjne. Med sit rare smil ligner han en, der er nem at tale med, fremgår det af interviewet.
– Vi snakker måske med 45-50 mennesker hver dag, og når de går hjem, ved de, hvad CARE laver. Det gjorde de måske ikke før. Dem vi ikke taler med, de ser vores jakker med logo på. Så selv dem når vi ud til, bare i en mindre målestok. Jeg føler, at CARE har brug for os, så de kan blive ved med at lave projekter i Den 3. Verden, siger han.
Henrik læser Internationale Udviklingsstudier på Roskilde Universitetscenter. Hans personlige interesse for at arbejde for CARE skyldes også, at han gerne vil i praktik i en hjælpeorganisation.
Hverken Henrik eller Søren opfatter sig som sælgere i gængs forstand. De har valgt jobbet som gadehververe, også fordi de har noget på hjerte.
– Det handler ikke så meget om penge, siger Søren og uddyber: – Vi har alle sammen lukket os inde i en kolonihavetilværelse, hvor vi ikke interesserer os for naboen. Men hvis jeg kan få folk til at vågne op og se, at det virkelig er godt, det CARE laver, så får det mig i omdrejninger. Det giver masser af energi.
Sund skepsis
Men det er ikke altid lutter lagkage. Mange er ikke interesserede i at tale med de 2 hververe, og nogle er kritiske overfor deres arbejde.
– Jo mere kritiske folk er, desto mere beviser det for mig, at jeg sætter tanker i gang hos dem. Så snakker vi om det, og det er en stor succes, når jeg kan få dem overbevist om, at det CARE laver, er godt, siger Søren.
Henrik supplerer:
– Selvfølgelig skal vi spørge alle, men vi kan også godt se, hvem der ikke gider. Hvis de har nedadvendte mundvige, eller går i deres egne tanker, så gider de ikke.
– Og det er aldrig dem, der går i jakkesæt, der stopper. Det er mest kvinder og RUC-studerende. Kvindelige RUC-studerende, faktisk, siger han og griner, inden han sammen med Søren går ud i kulden og blæsten igen for at hverve medlemmer til en god sag.
Om CAREs gadehvervning
CARE har pt 5-6 gadehververe i hovedstadsområdet. Om sommeren lidt flere fordelt i små hold på 2-3 personer. De befinder sig typisk ved pladser og større knudepunkter, hvor mange mennesker færdes. De kan kendes på deres sorte vindjakker/ tshirts med CARE logo på.
Læs også “CARE Danmark har indført etiske retningslinjer for sine facere” og “Her er CAREs retningslinjer for sine facere”, begge under dato 29.09.04 i rubrikken Dansk bistand ude i menuen til venstre.