Efter medievirak og politisk slagsmål om årets finanslov har stilheden så småt sænket sig igen på Christiansborgs gange. På landets avisredaktioner er støvet allerede begyndt at samle sig på det digre værk fra Finansministeriet, skriver generalsekretær i CARE Danmark, Niels Tofte, i en kommentar, der bringes i organisationens elektroniske nyhedsbrev mandag.
Niels Tofte fortsætter:
Hos CARE er det blevet tid til eftertanke. I lighed med de øvrige u-landsorganisationer fik vi også i år færre penge på finansloven. Men det er ikke dér vores største bekymring ligger. Vi er mest bekymrede over de tendenser, der tegner sig den i måde, hvorpå politikerne vælger at forvalte den samlede u-landsstøtte.
Der begynder således at tegne sig et billede af, at det er øjeblikkelige politiske hensyn, der afgør, hvordan u-landsstøtten fordeles i stedet for en langsigtet, rationel strategi.
Det bedste eksempel på denne tendens er beslutningen om at fjerne støtten til Fagbevægelsens U-landssekretariat. Det store problem i beslutningen er, at støtten ikke fjernes på baggrund af en faktuel, faglig vurdering af organisationens arbejde, men i stedet på baggrund af et politisk krav.
Det er ganske enkelt ikke en beslutning, som er ordentlig fagligt funderet, og derfor må vi reagere kraftigt.
Hvis forvaltningen af de danske skatteyderes bidrag til u-landsarbejdet fremover skal ske ud fra skiftende, uigennemskuelige politiske motiver, bliver det i praksis umuligt for os at gøre et ordentlig arbejde. Det er stærkt utilfredsstillende, og i værste fald spild af gode skattekroner.
Hos CARE kan vi se, at det er den langsigtede indsats, som giver de bedste resultater. Vores projekter giver en permanent løsning på de fattiges problemer i stedet for at symptombehandle og lappe på problemerne.
Derfor må vi på det kraftigste opfordre til at stridsøksen begraves, og der skabes bred politisk enighed om en langsigtet strategi for dansk u-landshjælp, slutter Niels Tofte.