Et nyt CARE Danmark projekt skal dokumentere i, hvor høj grad naturparkernes fattige naboer betaler prisen for at bevare naturen, fremgår det af november-udgaven af organisationesn elektroniske nyhedsbrev, care-e-nyt.
Størstedelen af verdens skove og biologiske mangfoldighed findes i u-landene. Ofte i naturparker, der ligger i områder, hvor den økonomiske udvikling endnu ikke er nået ud.
Globalt set har vi en interesse i at beskytte skovene og biodiversiteten, men lokalt må fattige mennesker ofte betale prisen, når der etableres en naturpark. Etablering af naturparkerne betyder nemlig ofte, at de fattige mister adgang til de naturforekomster, som de er afhængige af i deres hverdag og som bidrager til deres overlevelse og fødevaresikkerhed m.m.
CARE Danmark har nu søgt og fået støtte fra Howard Buffet Fundation i USA til et projekt, som skal belyse og dokumentere, i hvilken udstrækning fattige mennesker betaler prisen for naturbevarelsen.
På baggrund af den indsamlede dokumentation vil projektet påvirke politiske beslutningstagere og myndigheder i relation til naturparkerne, til i højere grad at anerkende og kompensere fattige mennesker for det bidrag, de yder til at bevare skove, naturparker og biodiversitet.
Fortalervirksomheden vil være rettet mod national beslutningstagning i 4 lande: Uganda, Kenya, Thailand og Filippinerne.
Projektets resultater vil tillige danne grundlag for, at CARE Danmark og CARE International kan påvirke de politiske processer i forbindelse med den internationale konventionen om biologisk mangfoldighed (biodiversitet).
Det globale projekt har en varighed på 18 måneder og et budget på 1,5 mio. kroner.
Belønning for bidrag til naturbevarelse
I relation til projektet har CARE Danmark ansøgt UNEP-GEF (FNs miljøorganisation og Global Environmental Facility) og fået 125.000 kroner i støtte til at forberede et projekt, der skal udvikle og forberede indkomstskabende aktiviteter ved naturparkerne i Uganda, Kenya, Thailand og Filippinerne.
Disse aktiviteter og finansieringsmekanismer (Payment for Environmental Services) skal bidrage til at belønne og kompensere fattige mennesker for det bidrag, de yder til at bevare biodiversitet og skove i de 4 u-lande.
Projektforberedelsen varer året ud og vil resultere i en projektansøgning til UNEP-GEF. Hvis dette projekt godkendes vil CARE Danmark gennem Integrated Conservation and Development-netværket gennemføre et projekt i de 4 lande, som vil have et samlet budget på 8-10 mio. kr. over 3 år.
Kontaktperson: Poul Erik Lauridsen, Programkoordinator, e-mail [email protected]