Af Pia Olsen,
politisk rådgiver i CARE Danmark
Det er verdens fattigste, der betaler for at bevare den biologiske mangfoldighed, som vi alle ønsker at sikre til fremtidens generationer.
Det er ikke rimeligt, og dette spørgsmål stod derfor i centrum for CARE Danmarks deltagelse ved mødet i biodiversitets konvention i Brasilien i slutningen af marts.
188 lande mødtes i Brasilien for at diskutere, hvordan vi sikrer den biologiske mangfoldighed. Hovedspørgsmålet er – hvem skal betale for at sikre de vigtige arter?
Det er et gode, som hele verdenssamfundet ønsker at bevare, men som man ikke samtidig ønsker at betale prisen for. De rige lande bidrager stadig mindre til det fælles bedste, da midlerne til den globale miljøfond er faldende.
På konferencen har USA endda foreslået, at den generelle indbetaling til den globale miljøfond skal halveres. Det er derfor nødvendigt at tænke i nye veje for at sikre, at de fattige ikke taber på naturens bekostning.
Belønning til fattige
CARE Danmark har netop igangsat et nyt projekt i samarbejde med WWF Holland og IIED (International Institute for Environment and Development), som griber fat om problemstillingen.
Projektet “Payment for Environment” skal skabe incitamenter hos lokalbefolkningen til en bæredygtig naturressourceforvaltning, der hvor rent drikkevand udvindes. En virksomhed kan simpelt hen få lov til at investere i rent drikkevand hos den lokale befolkning, derved får de fattige betaling for at forurene mindre, og virksomheder får mulighed for at udvise et socialt ansvar lokalt.
Flere af sådanne projekter er nødvendige, for studier viser, at 80 pct. af de naturbevarelsesprojekter, som har fundet sted, har haft store økonomiske omkostninger for lokalbefolkningen – folk er blevet fattigere og har mistet deres livsgrundlag. Kun i en fjerdedel af naturbevarelsesprojekterne har man gjort noget for at modvirke de negative økonomiske konsekvenser.
Konferencen i Brasilien bør komme frem til konkrete løsninger, som giver de fattige nye muligheder. Ellers har det internationale samfund ikke formået at løfte opgaven, og ja så må NGOerne komme med nogle af løsningerne, for de fattige skal ikke fortsat tabe spillet, slutter Pia Olsen.
Kommentaren stod i seneste udgave af CARE Danmarks elektroniske nyhedsbrev, Care e-Nyt.