CARE i kommentar: Det er det lange udviklingstræk, der gælder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af professor Gunhild Lange Skovgaard, bestyrelsesformand i CARE Danmark

Der var fattigdom på dagsordenen da regeringschefer, erhvervsledere og repræsentanter fra nogle af verdens allerrigeste nationer i januar var samlet til økonomisk topmøde i Davoz i Schweiz.

Og det var der en god grund til. For selv om Verdensbanken kan dokumentere, at det går den rigtige vej med væksten i u-landene, og selv om privatpersoner i Danmark og resten af den vestlige verden udviste imponerende vilje til at samle ind til ofrene for flodbølgen i Asien, er der stadig lang vej endnu.

Årtusindemålet om at halvere andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom inden år 2015, er langt fra inden for rækkevidde. Tværtimod er det et faktum, at over 1,2 milliarder mennesker stadig lever i ekstrem fattigdom. Og at 72 lande, særligt på det afrikanske kontinent, vil få endog meget svært ved at nå målene.

Der er også langt i mellem at den tavse fattigdom, som koster menneskeliv hver eneste dag, året rundt, får blot en brøkdel af den bevågenhed i medierne – og dermed i vores fælles bevidsthed – som tilfældet var, da Tsunami flodbølgen ramte Asien.

Det er grunden til, at CARE Danmark har valgt at holde fast i vores fokus på langsigtet udviklingshjælp. Vi ønsker ikke at vende ryggen til katastroferne og det enorme behov for akut hjælp og genopbygningen af lokalsamfund og infrastrukturer, som de medfører. Men vi vil gerne gøre os til talsmænd for, at nødhjælp ikke er nok, hvis man på lang sigt vil hjælpe verdens fattige til et bedre liv.

U-landene har brug for bæredygtige udviklingsprojekter, der sætter befolkningen i stand til at klare sig selv – og som skaber en udvikling, der sikrer balancen mellem menneske og natur.

Og hvis vi mener det alvorligt, er det på høje tid, at både privatpersoner, politikere og regeringsledere forholder sig til andet end øjebliksbilleder og medieeksponerede katastrofer.

Netop derfor er vi særligt glade for den brede politiske opbakning til CAREs aktuelle kampagne for mikrokreditter til kvinder i Vietnam og dermed til budskabet om, at det kræver en langsigtet og bæredygtig indsats at bekæmpe fattigdom.

Som Sydafrikas præsident Nelson Mandela udtrykte det i en tale forud for topmødet:

 ”I dette århundrede lever millioner af mennesker i verdens fattigste lande som slaver med lænker i fattigdommens fængsel. Det er på tide at sætte dem fri.”

Kilde: care-e-nyt, marts 05