CARE og IBIS i tvivl om værdien af ressourceslugende landsindsamling

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landsorganisationerne CARE Danmark og IBIS er reelt så skuffede over resultatet af søndagens landsindsamling til Afrikas udviklingsstærke kvinder, at de nu overvejer om indsamlingen skal fortsætte i sin nuværende form.

Blot 3 dage før indsamlingen – den anden de 2 organisationer holder sammen – skulle finde sted, manglede der 1.000 indsamlere, og da søndagen kom, var blot omkring 1.600 ude med raslebøsserne.

I en pressemeddelelse søndag slås de positive toner an – trods alt:

– De fattige afrikanske kvinder er blevet en del af danskernes bevidsthed, og der er tydelig velvilje og opbakning til vore organisationers arbejde med at støtte kvinderne for at bryde fattigdomsspiralen i Afrika, siger generalsekretær i CARE Danmark, Niels Tofte.

Han kan “endnu ikke oplyse resultatet for årets landsindsamling, men forventer, at der vil være en lille fremgang i forhold til sidste år”.

Generalsekretær i IBIS, Vagn Berthelsen, fremhæver særligt de frivillige, der investerer mere end penge i landsindsamlingen.

– Det er virkelig opmuntrende, at frivillige stiller op som koordinatorer og indsamlere for at hjælpe vore organisationers arbejde, siger han og forklarer, at der er store lokale forskelle i antallet af “afhoppere” (ikke fremmødte) blandt indsamlerne. Eksempelvis er billedet i Nordsjælland vendt fra meget skuffende sidste år til yderst tilfredsstillende i år.

Ovenpå den optimistiske tone kommer den mere gustne eftertanke. Pressemeddelelsen fortsætter:

“Til trods for at organisationerne oplever stor opbakning til sagen og føler sig sikre på en lille økonomisk fremgang i forhold til sidste års resultat, bebuder de 2 generalsekretærer, at de vil overveje, hvorvidt landsindsamlingen skal fortsætte i samme form til næste år”.

– Sidste år debuterede vi med denne indsamlingsform, og vi skulle opbygge alt fra bunden. I år har vi kunnet trække på erfaringerne og netværket fra sidste år, og det er klart, at vi nu skal se, om resultaterne svarer til den meget store opgave, det er at organisere og holde en landsindsamling, siger Vagn Berthelsen.

Ser man tilbage på de 2 organisationers første landsindsamling sidste efterår havnede resultatet på sølle 1,4 mio. kr. – mens Red Barnet kun en uge efter kunne samle 6 mio. kr. ind til krigsramte børn

Ambitionen hos CARE og IBIS var ellers dengang at skaffe 4.500 indsamlere, som efter beregningerne hver ville få ca. 1.000 kr. i raslebøssen, altså henved 4,5 mio. kr.

Man nåede at skaffe 3.600 registrerede indsamlere, men da søndagen kom og vejret var dårligt endte det med, at under halvdelen – godt 1.500 – rent faktisk gik ud på gader og veje i de afstukne 3 timer for den gode sag.

CARE Danmark har henved 18.000 medlemmer og bidragydere og Ibis ca. 8.000 medlemmer og støttemedlemmer, så der skulle ellers være ressourcer nok at trække på.

Som det lidt bittert hed i IBIS-posten sidst i september 2006:

“Er det en succes, når mindre end halvdelen af de tilmeldte indsamlere møder op? Er det en succes at samle 1,4 millioner kr. ind, når man håber på det tredobbelte. Hvad har det kostet at samle de 1,4 millioner ind?

Et resultat på knap halvanden millioner kroner er ikke det, vi havde drømt om. Vi havde ambitioner om et højere indsamlingsmål, men vi har også lært meget af den første landsindsamling de 2 organisationer har været involveret i.

Selv om resultatet ikke er overvældende, så betyder det alligevel, at der kommer godt én million kroner til fattige kvinder i Afrika. Og det er vi tilfredse med.

CARE Danmark og IBIS besluttede før landsindsamlingen, at max. 25 pct. af de indsamlede midler må gå til at dække omkostninger ved indsamlingen. Det betyder, at 350.000 kr. fra indsamlingen går til at dække omkostninger. De samlede omkostninger udgør omkring 900.000 kr. Det betyder, at CARE Danmark og IBIS selv skal dække udgifter for 550.000 kr.”

Det var altså regnestykket fra forrige indsamlingsomgang i efteråret 2006.

Samtidig var der andre tegn i sol og måne sidste år på, at CARE Danmark og IBIS ville få det svært på indsamlingsmarkedet.

Gratisavisen Urban skrev nemlig, at hvis danskerne skulle vælge mellem de 6 nødhjælps- og bistandsorganisationer, der lavede landsindsamling i 2006, ville langt de fleste – 37 procent – lægge pengene i raslebøssen hos Dansk Røde Kors.

Det fremgik af en internetbaseret undersøgelse, som instituttet Analyse Danmark udførte for Urban.

Den absolutte bundskraber var venstrefløjens flagskib i u-landsmiljøet, IBIS. Ikke engang 3 udaf 100 danskere ville give Ibis en skilling – stort set samme lave tal, som CARE Danmark måtte trækkes med. Et uhyre dårligt udgangspunkt

Og mens 3 udaf 4 danskere havde et positivt syn på Dansk Røde Kors, måtte hver anden dansker åbent erkende, at de ikke anede – eller aner -, hvem eller hvad IBIS er.

-Søe

Se også i u-landsnyts kalender: “Er det folkeligt at samle ind? Debatmøde i U-landsfagligt Selskab: Gør landsindsamlinger NGOerne mere folkelige?” under dato 30.05.07.