CARE og WWF: Når I vil beskytte skovene i kampen mod klimaforandringer – så hjælp også skovens folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

CARE International og WWF Verdensnaturfonden præsenterer nu 5 principper, der skal være med til at sikre, at verdens regeringer beskytter skovsamfund og biologisk mangfoldighed i deres bestræbelser på at stoppe afskovning.

Meldingen fra CARE og WWF kommer på samme tid som mere end 30 regeringer torsdag samledes i Oslo til en konference om klima og skov. Her diskuteres et fremtidigt partnerskab, der skal holde liv i REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) op til klimatopmødet i Cancun i Mexico i december.

REDD+ er et afsnit under de globale klimaforhandlinger i FN, som handler om at mindske udledningen af CO2 fra skovfældning.

CARE og WWF appellerer til regeringerne om, at bestræbelserne på at stoppe klimaforandringer ved at mindske skovfældning samtidig skal komme skovsamfund og biologisk mangfoldighed til gode.

Ved at bevare skove giver REDD+ verden en enestå-ende mulighed for at bekæmpe konsekvenserne af klimaforandringer, samtidigt med at REDD+ bidrager til at undgå, at den globale CO2 udledning stiger til et farligt niveau, hedder det.

Problemet med REDD+ er, at programmerne kan være både ineffektive og muligvis gøre større skade end gavn ved for eksempel at afskære skovsamfund adgang til brug af skovene. Derfor mener CARE og WWF, at alle lande skal sætte sig et fælles globalt mål.

Organisationerne foreslår 5 principper, som regeringerne skal overholde i forbindelse med REDD+ aktiviteter og planer. CARE og WWF understreger, hvor vigtigt det er, at landene ikke bare anerkender og støtter principperne, men også forpligter sig til at overholde dem.

– Erfaringen fra hele verden siger os, at lokale folk er de bedste til at tage vare på skoven og dens dyre- og planteliv, fortæller Raja Jarrah, REDD+ ekspert i CARE.

– De lokale er de første, der mærker konsekvenserne, når skovene forsvinder. De 5 principper, vi lancerer i dag, bekræfter hvad vi allerede ved: REDD+ programmer kan kun lykkes, hvis aktiviteterne gavner de lokale mennesker og hvis deres rettigheder samtidigt beskyttes, siger Raja Jarrah.

De 5 principper for REDD+

REDD+ er en unik chance for at bevare skovene til fordel for både klimaet, skovsamfundene og skovens dyre og planteliv. Når landene mødes i Oslo for at etablere et globalt partnerskab om REDD+, er det nødvendigt, at de samtidig forpligter sig til at overholde de 5 principper, som sætter en global målsætning for skovbevarelse, der samtidig tager højde for skovsamfunds rettigheder og opretholder den biologiske mangfoldighed.

Princip 1:
KLIMAET

REDD+ bidrager til, at nationale mål om at mindske udledningen af drivhusgasser tilsammen arbejder mod et globalt mål.

Princip 2:
BIOLOGISK MANGFOLDIGHED

REDD+ vedligeholder og/eller forbedrer skovenes biologiske mangfoldighed og økosystemer.

Princip 3:
LEVEGRUNDLAG

REDD+ bidrager til bæredygtig og retfærdig udvikling ved at styrke levegrundlaget for mennesker, der er afhængige af skoven.

Princip 4:
RETTIGHEDER

REDD+ anerkender lokale skovsamfunds og indfødte folks rettigheder.

Princip 5:
RETFÆRDIG OG EFFEKTIV FINANSIERING

REDD+ mobiliserer øjeblikkelig, tilstrækkelig og forudsigelig finansiering til aktiviteter i prioriterede skovområder på en retfærdig, gennemskuelig, deltagende og koordineret måde.

Yderligere oplysninger hos Liv Helstrup Østergaard, tlf. 35 20 01 31, mobil 61 66 68 19 og e-mail [email protected]