De nye bæredygtighedsmål går endnu længere end 2015-målene, da de har fokus på roden til fattigdom, og er som udgangspunkt universelle, da de inkluderer de mest sårbare grupper.
Målene kommer ikke med svaret på alle problemer, og hvordan stukturer skal tackles – de er blot et redskab til at ændre verden til et bedre sted.
”De nye bæredygtighedsmål er afgørende. De vil, ligesom de gamle 2015-mål, sætte retningen for verdens udvikling. Og det er et ambitiøst mål, at løfte alle mennesker ud af ekstrem fattigdom inden 2030. FN’s medlemslande bør derfor sætte handling bag de flotte målsætninger, der forpligter det enkelte land til at gøre en indsats – både i forhold til at bekæmpe fattigdom og ulighed i eget land samt forbedre klimaet,” siger generalsekretær i Caritas, Jann Sjursen, i en skriftlig udtalelse.
Ambitionerne er store
Mens 2015-målene indeholdt otte mål, er der opstillet 17 verdensmål og 169 delmål. De nye mål skal skabe en mere lige og bæredygtig verden inden 2030. Særligt er der fokus på tre områder:
- Udryddelse af ekstrem fattigdom
- Bekæmpelse af ulighed og uretfærdighed
- Løsninger til klimaforandringerne skal findes.
Målene er vigtige, da de vil fastsætte den fremtidige retning indenfor udviklingsarbejde de næste 15 år. De vil få betydning for regeringernes planer og donorers prioriteringer. Det betyder, at der vil blive åbnet op for muligheder for at søge indflydelse på et nationalt og lokalt niveau.
”Regeringens planer om at slække på klimaindsatsen og dens afskaffelse af fattigdomsgrænsen, er ikke noget godt startskud for den danske indsats. Der skal en hel anden og forpligtende indsats til, hvis Danmark skal levere et solidt hjemmearbejde, som både kan afhjælpe problemer i Danmark og inspirere andre lande,” siger Jann Sjursen.