Carsten Jensen: Vi har intet at være stolte over i Afghanistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) burde vise format i stedet for at fremstå som en duknakket kopi af sin forgænger, Lene Espersen (K), siger forfatteren og samfundsdebattøren Carsten Jensen i et interview tirsdag med dagbladet “Information”.

Vi må formodentlig overlade dele af Afghanistan til Taleban. Det bliver ikke et samfund, der vil minde om et demokrati, men det er det heller ikke nu.

Afghanistan er et kaotisk, lovløst samfund involveret i en endeløs borgerkrig. Og vi er blot brikker i et spil, vi ikke forstår, mener Carsten Jensen om den danske krigsindsats i Afghanistan

Den nye regering og især den nye udenrigsminister er ifølge Carsten Jensen på rekordtid blevet grebet af samme falske optimisme som den forrige regering, når det drejer sig om Afghanistan.

Det eneste, Villy Søvndal ifølge Carsten Jensen har taget med fra sin SF-formandstid, er erkendelsen af, at Vesten ikke kan vinde militært i Afghanistan.

– Jeg forlanger ikke heltegerninger af Søvndal. Alt, hvad jeg beder om, er fem minutters sandhed efter ti år med massive løgne. Og sandheden er, at vi ikke har noget at være stolte af i Afghanistan, pointerer Carsten Jensen efter adskillige besøg i det hjemsøgte centralasiatiske land.

– Selv om mange iagttagere advarer mod, at netop de mange raids mod små landsbysamfund, den såkaldte ’capture or kill’-strategi — hvor nogen skal ’tages ud’ — miskrediterer de udenlandske soldater, så anfægter det ikke Søvndal. Han bakker op bag strategien, gør Carsten Jensen gældende overfor “Information”.

Tag Taleban alvorligt

»Projekt demokrati« i Afghanistan er ifølge Carsten Jensen slået fejl.

– Der har aldrig været en holdbar strategi for indsatsen, der har aldrig været et klart mål, og der har aldrig været en troværdig alliancepartner for Vesten. Der er lige så mange mænd under våben i krigsherrernes private militser som i den afghanske hær. Det betyder, at regeringen ikke har nogen som helst kontrol, vurderer han.

Det er ikke lykkedes Vesten at vise afghanerne, at vi kan garantere for større sikkerhed.

– Akkurat som i Vietnam må Vesten indse, at talebanerne er en folkelig kraft, som skal tages alvorligt. Mange talebanere er ganske almindelige afghanere, og hvis vi reducerer dem til kun at være fanatikere, har vi intet forstået, siger han.

Soldater hjem nu

Endnu skal der gå to år, før de danske soldater trækkes hjem fra Afghanistan. Stod det til Carsten Jensen, skulle regeringen så hurtigt som muligt følge i Canadas og Hollands fodspor og få soldaterne hjem straks.

– De danske soldater er ikke befriere. Derimod parter i en borgerkrig mellem by og land, mellem modernitet og en århundredegammel landsbykultur og klanstruktur, anfører han.

Vesten »har kompromitteret sig« ved at tale om frigørelse og ligebehandling af kvinder fra toppen af en kampvogn: – Indtil vi forstår dette, vil vi fortsat rage rundt i mørket, lyder det fra Carsten Jensen.