CISU foreslår ny fælles “tænketank” om de store globale udfordringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

NGO-platformen, Civilsamfund i Udvikling (CISU), har sendt et åbent brev til udenrigs-, udviklings-, klima- og miljøministeren, samt partiernes ordførere indenfor udvikling, klima og miljø med forslag om at rive “de sædvanlige enklaver” ned og skabe en fælles strategisk platform.

2015 er et skelsættende år i verdens udvikling. De afgørende FN-topmøder om ’finansiering af udvikling’, ’nye globale bæredygtighedsmål’ og klimamødet COP21 vil sætte en helt ny dagsorden for vores fælles udvikling, hedder det indledningsvis i henvendelsen, som fortsætter:

Der er – også i Danmark – stærkt stigende erkendelse af, at der eksisterer et tæt globalt skæbnefællesskab. Det betyder, at løsninger på både udviklings-, klima-, og miljøproblemer skal findes i globale indsatser, hvor vi alle bidrager. Vi forpligter os til i fremtiden at ændre politikker og adfærd hos os selv og de steder i verden, hvor Danmark agerer.

En ting er topmøder, beslutninger og slutdokumenter. Det afgørende er at følge op med handling.

Forandringerne i verden skal komme fra nationale og regionale indsatser. Danmark må og skal vise, at vi både vil og kan bidrage på alle niveauer.

Vi har stærke historiske forudsætninger, stærk viden og en engageret befolkning, som gerne vil bidrage. Og vi har en fantastisk tradition for samarbejde og dialog.

Multistakeholder samarbejde

De forudsætninger skal vi bruge til at bygge en fælles strategisk platform, hvor aktørerne i det danske samfund kan mødes på tværs frem for at arbejde i vores sædvanlige enklaver.

CISU foreslår, at regeringen med udgangspunkt i de kommende globale bæredygtighedsmål tager initiativ til et flerårigt såkaldt ’multistakeholder samarbejde’. Et samarbejdende rum, hvor folkelig repræsentation møder teknisk og forskningsmæssig viden, den private og offentlige sektor, nye sociale entreprenører og de store danske fonde.

En ’tænketank’, der ikke bare tænker, men løbende kommer med konkrete forslag til strategier og indsatser for at styrke Danmarks bidrag til global bæredygtighed.

Indsatser både i Danmark og i Danmarks ageren regionalt og globalt – og i det fremtidige klima- og udviklingssamarbejde.

Vi har brug for sammen at finde nye løsninger. Vi skal ikke glemme gode indsatser og organiseringer, der eksisterer, men dele viden og knytte nye partnere sammen om nye løsninger.

I årevis har der for eksempel været talt om – og netop mest talt om – behovet for stærkere samarbejde imellem den private sektor, civilsamfund og forskere inden for det danske udviklingssamarbejde. Nu må det realiseres.

Garant for folkelig opbakning

Sådan et samarbejde kan lade sig gøre, for vi har set det før både i Danmark og globalt: Da den nuværende strategi for udviklingssamarbejdet blev udformet, var der en vellykket multistakerholderproces.

Tilsvarende har globale processer lært os, at en række forudsætninger skal opfyldes for at opnå succes. De erfaringer kan vi bruge.

CISU og de 294 medlemsorganisationer er garant for folkelig opbakning og inddragelse, har masser af viden og erfaringer inden for procesfacilitering og vi stiller os gerne til rådighed for at understøtte processen.

Vi ønsker at regeringen vil tage initiativ til at drøfte et sådant samarbejde – støttet af folketingets partier. Vi foreslår at der snarest indkaldes til et møde med centrale aktører, der kan forberede et forslag.

Danmark har brug for at vise verden, at vi tager det globale samarbejde og vores del af ansvaret alvorligt.

Med venlig hilsen CISU

 

EKSEMPEL

En strategisk platform med en multistakeholdertilgang kan eksempelvis bestå af repræsentanter fra:

  • Udenrigs, klima og miljøministerierne og Kommunernes Landsforening
  • Centrale civilsamfundsaktører indenfor udvikling (CISU, Globalt Fokus, 92-Gruppen)
  • Centrale civilsamfundsaktører indenfor klima-, miljø- og bæredygtighed
  • Fagbevægelsen (LO/FTF)
  • Erhvervslivet (DI/Håndværksrådet)
  • DIIS
  • Institut for Menneskerettigheder
  • Center for Kultur og Udvikling
  • Institut for Flerpartisamarbejde
  • International Media Support
  • UNDP Nordic
  • Relevante danske fonde og sociale entreprenører
  • Andre relevante offentlige og private organisationer og faglige kapaciteter

Der kunne heriblandt udpeges en mindre referencegruppe, der skal facilitere en målrettet og dynamisk proces, således at mødefrekvensen i den store gruppe kan begrænses til 3-4 gange inden for 2 år understøttet af en intern informations- og debatplatform.

Der kunne desuden etableres et samarbejde med en eller flere medieplatforme (fx ulandsnyt.dk) om en løbende offentlig debatplatform.

Udviklingsministeren er lige nu i færd med at nedsætte en ’strategisk platform for innovative partnerskaber’ hvorfra inspiration også kan hentes.

Poul Engberg fra DIIS her for nylig lavet en rapport om multistakerholderinitiativer.

 

CISU – Civilsamfund i Udvikling er en forening af 294 meget forskellige danske organisationer, der har det til fælles, at de med en høj grad af frivillighed samarbejder med lokale partnere om udvikling i Verdens fattige lande. Se medlemslisten på www.cisu.dk/medlemsoversigt og meget mere om CISU på www.cisu.dk