Climate Wednesdays på CAS sætter fokus på klimaet og Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Alle snakker om klimaet, men gør de noget? Center for Afrikastudier (CAS) ved Københavns Universitet sætter en række problemstillinger omkring klimaændringer og Afrika på dagsorden i løbet af efteråret, skriver centret i en pressemeddelelse.

Det er helt naturligt at koble Afrika og klimaproblemstillinger. Der er udbredte enighed om at klimaændringerne allerede har ramt Afrika, at afrikanerne er dem der har de dårligste forudsætninger for at modstå klimaændringer og at afrikanernes bidrag til klimaændringerne er marginalt.

CAS udbyder i efterårssemesteret kursusforløb “In a climate of climatic changes”. I forbindelse med kurset vil der være en række åbne seminarer under fællesoverskriften ”Climate Wednesday”.

Målsætningen med seminarerne er med en tværvidenskabelig tilgang at sætte fokus på en række problemstillinger omkring klimaet for klimaændringer med særligt fokus på Afrika. Et af de gennemgående temaer er belysning af aktør-vinklen i forbindelse på miljø/klima-problemstillinger og på den måde at være aktions-orienteret.

Seminar-rækken trækker på en række fremtrædende danske og internationale kapaciteter, der hver især og tilsammen vil kunne bidrage med værdifuld viden og ikke problemstillinger der kan diskuteres. Climate Wednesday er work in progress og programmet vil løbende blive justeret og opdateres programmet.

Seminarene finder sted i auditorium 12 på Center for Afrikastudier, Købmagergade 46, 4. sal.

Det følgende er den foreløbige plan for de næste par måneder:

Det hele starter onsdag den 23.9, hvor Henrik Dissing, der i mange år har været aktiv i ngo-miljøet, sætter et kritisk perspektiv på ngo’erne og deres rolle i den internationale miljødebat. Herunder om ngo’erne har bidraget og vil bidrage til grundlæggende samfundsmæssige ændringer i retning af bæredygtig udvikling.

Den 14.10 sætter Stig Jensen fra CAS fokus på klimaet for den internationale miljødebat, hvor den internationale miljødebat sættes i et historisk perspektiv med fokus på såvel aktører som sager, der er blevet diskuteret over tid.

Den 21.10 er det Heila Lodz-Sisitka (ikke bekræftet), Ass. Professor ved Rhodes University, Grahamstown, Sydafrika, der sætter fokus på konkrete initiativer i Sydafrika med miljøuddannelse i forbindelse med klimaændringer.

Den 28.10 er det Jonas Østergaard Nielsen, ph.d.-kandidat fra Københavns Universitet, Institut for Geografi, der sætter fokus på klimatilpasningsproblemstillinger med specifikt fokus på det nordlige Burkina Faso.

Den 11.11. er det Torsten Malmdorf (ikke bekræftet) fra Energistyrelsen, der fortæller om det praktiske arbejde i forbindelse med Clean Development Mechanism med særlig fokus på perspektiverne for Afrika.

Den 18.11 vil professor Jon Fjeldså fra Zoologisk Museum give et indblik i klimaændringernes implikationer på biodiversiteten i Afrika.

I løbet af december vil der være flere seminarer og der er indtil videre indgået aftale med Uchita de Zoysa, Executive Director, Centre for Environment and Development, Sri Lanka, der forventes at kun bidrage med seneste nyt om Syd-synspunkter på COP-15 og perspektiver for en aftale. Så kommer Dr. Sven Wunder fra Center for International Forestry Research, der vil fortælle om konkrete initiativer med betaling i forbindelse med miljøinitiativer i Syd, fokus vil være på initiativer REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation).

Alle de ovennævnte seminarer foregår på engelsk.

Vil du vide mere om Climate Wednesday, så kan der hentes informationer på Center for Afrikastudiers hjemmeside eller hos centrets leder, Stig Jensen på e-mailadressen [email protected] og telefon 35 32 45 99.