Congo topper atter listen over verdens mest oversete kriser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den mere end 20 år lange blodige konflikt i DR Congo (Tidl. Zaire – Belgisk Congo), der har kostet 3 millioner menneskeliv og tvunget titusinder på flugt, ligger igen øverst på Læger uden Grænser (MSFs) årlige top-10-liste over verdens mest oversete humanitære kriser.

Listen indeholder også kriserne i Tjetjenien, Haiti, Indien, Colombia og Sydsudan samt den omsiggribende hiv/aids-epidemi og mangel på børnevenlig aids-medicin.

Den internationale liste offentliggøres hvert år af Læger uden Grænser (MSF) for at sætte fokus på, at der stadig er brug for hjælp i de “glemte kriser”, der dagligt betyder store lidelser for millioner af mennesker verden over.

– Listen viser, at der er alt for mange glemte steder i verden, hvor der er desperat brug for hjælp. Og den hjælp kan vi faktisk give, både som samfund og individuelt, hvis vi vil, siger formand for MSF Danmark, speciallæge Søren Brix Christensen og fortsætter:

– Det beviste vi sidste år, hvor hele verden stod sammen om at hjælpe ofrene for tsunamien i Asien og senere til jordskælvet i Pakistan.

De 10 mest oversete kriser i 2005

1. DR Congo
2. Tjetjenien
3. Haiti
4. Hiv/aids
5. Indien
6. Sydsudan
7. Somalia
8. Colombia
9. Uganda
10. Elfenbenskysten

Det er andet år i træk, at DR Congo topper listen, for selv om borgerkrigen officielt sluttede i 2003 er situationen i landet som helhed blevet værre.

Hverken en fredsbevarende indsats eller politiske forsøg på at forbedre tilstandene, har medført at congoleserne har fået forbedret deres leveforhold eller fået bedre adgang til sundhedshjælp.

Store dele af civilbefolkningen udsættes konstant for vold, og der bliver begået omfattende og grusom seksuel vold mod kvinder.

Vold i Tjetjenien og Haiti

Tjetjenien – hvor civilbefolkningen lever i konstant usikkerhed og frygt på grund af den voldelige konflikt mellem russiske magtudøvere og tjetjenske væbnede styrker – ligger på listens andenplads, mens tredjepladsen optages af Haiti, hvor særligt hovedstaden Port-au-Prince har været præget af omfattende vold siden præsident Jean-Bertrand Aristide blev tvunget i eksil i februar 2004.

Den tiltagende hiv/aids epidemi og manglen på børnevenlig aids-medicin ligger på listens fjerdeplads, mens den religiøse og etniske vold, der rammer mange civile i det nordøstlige Indien, ligger på femtepladsen.

De efterfølgende pladser optages af Sydsudan, Somalia, Colombia, Uganda og Elfenbenskysten.

Kilde: www.msf.dk