Congospor: Norden i Congo – Congo i Norden – stor udstilling åbner lørdag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Med det netop afviklede congolesiske valg er historien om Nordens og DR Congos relationer brandaktuel.

Lørdag den 4. november åbner Nationalmuseet i København udstillingen “Congospor” med en historie, der spænder fra blodige sammenstød mellem kolonimagt og lokalbefolkning til forsøg på gensidig forståelse.

Man kan frem til marts næste år bl.a. opleve fantastiske samlinger af trofæer, masker, figurer og fotos, hjembragt til de nordiske museer fra slutningen af 1880erne og frem og se, hvordan Congo har sat sine spor i de nordiske lande fra rejselitteratur til Congo-bajere.

Lykke og levebrød i Afrika

Vandreudstillingen Congospor skildrer mødet mellem de nordiske borgere og congoleserne fra slutningen af 1800-tallet og til vor tid. I løbet af 1800-tallet forlod sømænd, officerer, missionærer og eventyrere Norden for gennem koloniseringen at søge lykke og levebrød i et fjernt og ukendt Congo.

Men hvad lavede de der egentlig, og hvilke spor har de sat i Congo og i Norden dengang og i dag?

Amuletter, dansemasker og Congo-bajere

Et af resultaterne af besøgene i Congo var, at mere end 32.000 genstande fandt vej til de nordiske etnografiske museer, hvor de udstilledes for at fascinere og lokke samtiden med det eksotiske og anderledes. Nu vises et udvalg af disse sjældent udstillede genstande, bl.a. amuletter, dansemasker og kunstfærdige skulpturer i udstillingen Congospor.

Men udstillingen viser også, hvordan Congo er blevet fortolket i Norden i rejselitteratur og i reklamer for madvarer som f.eks. Congo-bajeren.

Congo og Norden i dag

I de senere år er 1800 og 1900-tallets brutale udnyttelse af Fristaten Congo blevet omdiskuteret og kritiseret. Over 2.000 mænd og kvinder fra Finland, Sverige, Norge og Danmark deltog på forskellig vis både som medaktører og som kritikere af Kong Leopolds (1885-1908) og Belgiens kolonisation (1908-1960).

I dag patruljerer der igen nordiske FN soldater i DR Congo, ligesom der gjorde i 1960erne. Og i medierne dukker DR Congo op i rapporter om krig og ødelæggelse samt i forbindelse med de store udfordringer ved at arrangere valg for første gang i 46 år.

Udstillingen Congospor viser både de mørke og de lyse sider af Congo og Nordens relationer fra slutningen af 1800 tallet og frem og stiller vigtige spørgsmål om kulturarv og historisk ansvar.

Yderligere information:
Faglig kontakt: Enhedsleder etnografisk samling Espen Wæhle, 3347 3200, [email protected]
Kommunikationsmedarbejder Anni Mogensen, 3347 3007, [email protected]
Læs mere på http://congo.natmus.dk/udstillingen.htm

Congospor
Norden i Congo – Congo i Norden
Udstillingen vises 4. november 2006 – 18. marts 2007
Nationalmuseet
Ny Vestergade 10
1471 København K
Tirsdag – søndag 10-17
Tlf. 33 13 44 11
Gratis adgang

Udstillingen er resultat af et samarbejde mellem de etnografiske museer i Norden og de svenske Riksutställningar med støtte fra Nordisk Kulturfond.