Vi er nødt til at ændre den måde, vi tænker vækst på. Ifølge EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, skal forandringen i både vores tankesæt og handlinger ske inden der er gået 18 år.
“Ifølge FN vil vi i 2030 have brug for mindst 50 procent mere mad, mindst 45 pct. mere energi og mindst 30 pct. mere vand globalt. Og når man står overfor de tal, tror jeg de fleste kan se, at det ville være en god idé at skabe en klogere form for vækst”, sagde hun i radioprogrammet “Eksistens” mandag, som nu kan genhøres, skriver DR online.
Men kan man overhovedet ændre et tankesæt med så kort varsel? Ja, mener professor i komparativ politisk økonomi, Ove Kaj Pedersen.
“Det er jo karakteristisk at vi siden slutningen af 1990’erne er begyndt at kigge på vækst både med en længere tidshorisont, og fra en anden vinkel. Så nej, vækstbegrebet er ikke sådan en fast hård størrelse som det har taget århundreder at opbygge. Det er konstant under udvikling og redefinering”, siger han.
Svært at ændre en hel kulturs tanker
Men det betyder ikke, at tankesættet omkring vækst bare lader sig ændre på kort sigt.
“Jeg tænker ikke det er umuligt at ændre tankesæt som individ. Men det er meget svært at ændre en hel kulturs tankesæt. Og det er jo det vi taler om når vi taler om vækst”, siger filosof, Anders Fogh Jensen
Og klimakommissær Connie Hedegaard ved godt, at det bliver en enorm opgave at påvirke den vestlige kulturs tankesæt.
“Det er nok ikke nok bare at sige til folk at det ville være en rigtig god idé. Det med, at det også kan betale sig at gøre det fornuftige, hjælper nok også. Men når det er sagt tror jeg også vi er nødt til at tale mere om, hvordan vi opfører os”, siger hun.
Men ikke engang det kan forandre noget på kort sigt, anfører filosoffen Anders Fogh Jensen.
“Det er tænkemåde, der ligger i den vestlige kultur, at vi ikke er tilfredse med stilstand. Filosoffen, Martin Heidegger (1889-1976) ville sige, at vi er nødt til at ændre hele vores kultur, hvis vi skal ændre den måde vi tænker vækst på. At det er så grundliggende for vores måde at omgås på, at det ikke bare lader sig pille ved”.
“Så vi må ikke have ambitioner om at vi bare kan ændre det på fem eller ti år. Ikke desto mindre må det være filosofiens opgave at prøve at ændre tænkningen og skabe nye begreber”, gør han gældende.
Vigtigt at holde fast i at vi kan forandre
Man kan læse videre og høre udsendelsen på
http://www.dr.dk/P1/Eksistens/Udsendelser/2012/03/18204503.htm