Dansk Vestindien i billeder

Postkort fra St. Croix, Vestindien.
Foto: Det Kongelige Bibliotek
Forfatter billede

I maj måned kan man få adgang til en bred vifte af visuelle materialer, som Det Kongelige Bibliotek har gravet frem af gemmerne, når de indgår i udstillingen ’Blinde vinkler – Billeder af Dansk Vestindien’. Her vil man kunne se et udpluk af dansk kulturhistorie fra de tre caribiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan, der var under Danmarks besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733 indtil de blev købt af USA i 1917.

Privatoptagelser fra St. Croix, 1900.


Foto: Det Kongelige Bibliotek

At materialet eksisterer er såmænd ikke en nyhed. Udstillingens vinkel er derimod et frisk pust i den oversete debat om Danmarks deltagelse i den europæiske kolonisering af Caribien. I forbindelse med fremvisningen stilles der spørgsmål til, hvilke fortællinger, dokumenterne giver adgang til, hvilken vinkel de formidles fra, og ikke mindst hvad og hvem de dermed udelader.

Subjektive fortællinger

Kulturhistoriske dokumenter som dem fra udstillingen er sjældent neutrale i deres afbildninger af fortiden. De er derimod skabt af, for og om magthaverne i kolonierne. På den måde var de med til at skabe og fastholde en raceopdelt fortælling, hvor slaver og tjenestefolk var underlegne, oversete eller ikkeeksisterende, mens fokus helt og holdent var på de hvide slaveejere og magthavere.

Elvin og kokkepigen Martha som arbejdede hos Kristen og Katrine Fjeldsøe.


Foto: Det Kongelige Bibliotek
Denne pointe er gennem de sidste mange år blevet understreget i blandt andet postkoloniale studier af europæiske magthaveres udnyttelse af slavegjorte afrikanere gennem kolonisering. Og det er netop formålet med udstillingen: at belyse de ’blinde vinkler’ i det kulturhistoriske materiale fra det caribiske øhav, heriblandt slaver og tjenestefolks liv i de danske kolonier.

Vestindien i dansk kulturarv

Sammen med kunsthistoriker Temi Odumosus projekt ’Ufortalte historier’, kommer udstillingen i kølvandet på en digitalisering af mere end 200.000 sider fra Det Kongelige Bibliotek og Statsbibliotekets samlinger, der omhandler det tidligere Dansk Vestindien. Samlingen giver et vigtigt indblik i koloniernes hverdag og personlige forhold og relationer såvel som den danske kulturarv.

Udstillingen åbner i maj 2017 og løber indtil februar 2018.

Du kan allerede nu se en del af de digitaliserede dokumenter på Den Sorte Diamants hjemmeside.

Soldater på Toldboden, St. Croix. Taget mellem 1888 og 1893.


Foto: Det Kongelige Bibliotek

Bomuldsarbejde på Longford, St. Croix.


Foto: Det Kongelige Bibliotek

Kvinder og børn ved hus på St. Croix


Foto: Det Kongelige Bibliotek