Kunst – Brun pige giver hvid pisk

Forfatter billede

Anmeldelse af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

I Nikolaj Kunsthal vises Jeannette Ehlers udstilling ”Say it out loud” – og hun gør sit yderste for at leve op til titlen, mens hun pisker løs mod hvid væg. Det efterlader kun sorte striber efter slagene. Barske spor af kolonialismens uimodtagelighed.

I det store kirkerum er der meget mørkt. På den ene lange væg hænger et stort videoværk i bredformat med havet og lyden af bølger mod kysten. Er det en formildende eller forløsende omstændighed? – eller en kendsgerning på De Vestindiske Øer i Caribien. Øer langt fra fastlandet med udsigt til næsten uendeligt hav bortset fra enkelte fjerne skibe i horisonten.

Ellers er rummet mørkt. I midten har folk dannet en kreds om en lyskegle, hvor der er en hvid væg. Jeg registrerer, at publikum ikke er, som det plejer at være i Nikolaj Kunsthal. Her er mange børn, som løber rundt og leger. De er af blandet oprindelse. Når jeg kigger op og ser mig omkring, mine øjne har vænnet sig til mørket, opdager jeg, at det langt fra kun er den sædvanlige hvide kultelite, der er mødt frem.

Performance

En kvinde kun iklædt et anonymt skørt og en top indtager rummet. Hun er malet hvid over det meste af kroppen og malet i ansigtet. Hun har en pisk i hånden. For hvert slag mod væggen smører hun pisken ind en sort masse. Ved de første par piskeslag lyder der barnegråd og skrig i mørket, som fortsætter under hele piskningen. Piskeslagene efterlader hårde og anonyme sorte streger på den hvide flade – som var det en abstrakt kultegning.

I begyndelsen virker det hele underligt spinkelt og fladt, ja – næsten tomt; men efterhånden som piskningen fortsætter slag efter slag stiger intensiteten. Det bliver til krop og substans. Selvom børnene i mørket og deres skrig i mørket ikke er planlagt, gør det, det hele endnu mere frygteligt, modbydeligt og ondt.

Er det slavepigens oprør imod den hvide overmagt? – her er ingen krop eller kød. Piskningen efterlader ingen lidelse, intet blod flyder. Der er kun en gold hvid mur af intet, som vidnesbyrd om den tavshed og fortrængning af kolonitidens forbrydelser imod menneskeheden.

Forbrydelser som fortsætter i nye former rundt omkring i verden – den dag i dag. Heller ikke det kan vi erkende.

Say it out loud!

Der synes kun at være et svar – at sige det højt, klart og tydeligt. Om det hjælper eller ændrer verden er måske meget tvivlsomt, men det forløser og giver stemme til det, som ellers ikke må siges højt. Det er en stemme, der kun kommer til orde gennem kroppen og et konkret udført opgør, eller oprør.

Hvem pisker hvem?

Da kvinden har afsluttet piskningen, kigger hun rundt på dem, der står nærmest. Hun inviterer dem til at prøve pisken. Der er en vis tøven, men hurtigt tager flere imod opfordringen – i lang tid er det næsten kun kvinder, der tager pisken i hånden. Er det fordi Jeannette Ehlers er kvinde? – eller har kvinder et større behov for at få luft for aggression og piske den hvide umulige tavse væg? Efterhånden tager også enkelte mænd mod til sig. Flere af mændene benytter lejligheden til at piske to-tre gange, mens alle andre blot lægger et piskeslag mod væggen.

Forstår vi, hvad det vil sige, hvis vi kun slår enkelte gange? Det er først i gentagelsen, at vi bliver ét med handlingen.

Vi forstår først bødlen, når vi selv har pisket, og kun den afstraffedes behov for oprør, hvis vi selv har oplevet fortielse og uimodtagelighed. Hvis vores identitet er blevet negligeret. Hvis vi altid har fået at vide, at vi ikke havde lov til at være menneske, men blot en ting som opfyldelse af andres begær.

Det er ikke, fordi jeg har lyst til at ”say it out loud”, at skriger, men fordi det er min eneste måde at trække vejret. Derfor er det måske kun den, der altid har været defineret som anderledes og mindreværdig, som helt forstår, hvad det går ud på. Men hvis du er “den anden”, vil Jeannette Ehlers’ udstilling og performance sætte sig i kroppen på dig, og gennembore dit hjerte med en smerte du altid har haft.

Udstillingen

Udstillingen består af en række videoværker og fotografier. Værkerne handler om identitet, tilhørsforhold, globalisering og historisk magt. Jeannette Ehlers dansk-vestindiske baggrund blandes i udstillingen med dansk slavehandel i Vestindien, de sortes borgerrettighedsbevægelser i USA og slaveoprør på Haiti. Et af værkerne, “Whip It Good”, er en optagelse af en performance, hvor kunstneren re-enacter en af de mest brutale afstraffelsesmetoder fra kolonitiden, piskningen. Performancen blev genopført ved udstillingens åbning.

Yderligere information om udstillingen og kunstneren findes på Nikolajs hjemmeside og kunstnerens egen hjemmesiden, jf. links nedenfor.

Jeannette Ehlers
Say it out loud!

Udstillingsperiode
15.marts – 25.maj 2014
Artist talk 20.marts kl.17
www.jeanetteehlers.dk

Tirsdag – søndag: 12-17 (torsdag: 12-21)
Entré: 20 kr.
Onsdag: gratis

Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Plads 10
1067 Kbh. K
www.nikolajkunsthal.dk