DAC: 68,5 mia. dollar i bistand i 2003 (dansk tekst)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ifølge OECD øgede de rige industrilande deres statslige udviklingsbistand med 11 pct. i perioden 2001-2003. Bistanden
udgjorde 68,5 mia. US dollar i 2003, og det er det højeste beløb nogensinde i absolutte og relative tal, skriver udenrigsministeiret i en pressemeddelelse fredag.

En væsentlig del af stigningen i absolutte tal skyldes imidlertid den stigende dollarkurs i 2003, og på et netop overstået ministermøde i OECDs Udviklingskomite, DAC, vurderedes stigningen derfor som moderat.

Den samlede officielle udviklingsbistand i årene 2004 til 2006 skal stige betydeligt mere for at sikre opfyldelsen af de løfter om øget udviklingsfinansiering, som OECD-landene forpligtede sig til på topmødet i Monterrey i 2002.

EU-landenes samlede udviklingsbistand steg med 2,2 pct. i 2003 svarende til 0,35 pct. af EUs samlede bruttonatioonalindkomst, BNI. EU forpligtede sig forud for Monterrey-konferencen til at øge den samlede bistand til 0,39 pct. i 2006.

Flere OECD-lande understregede, at den egentlige milepæl for opfyldelsen af 2015-målene bliver det kommende FN-topmøde i efteråret 2005, hvor der vil blive gjort status for 2015-målene.

Det vil på det tidspunkt stå klart, om donorlandene og udviklingslandene lever op til deres respektive forpligtelser i relation til 2006, og hvilke yderligere forpligtelser de vil påtage sig herefter.

Andre vigtige emner på ministermødet var spørgsmålet om sammenhængen mellem sikkerhed og udvikling og de såkaldte grønne klimaprojekter.

Ministermødet drøftede, hvordan donorlandene kan bistå samarbejdslande med at håndtere sikkerhedsudfordringer på grundlag af et bredt sikkerhedsbegreb (human security), som bygger på inddragelse af både civile og militære myndigheder, retsvæsenet og civilsamfundet.

Grundtanken er, at sikkerhed er nødvendig for at opnå udvikling, og at omkostningerne ved ikke at tackle konkrete konflikter og vold i tide ofte er humanitære kriser og stagnerende udvikling. Drøftelserne i DAC fandt sted på grundlag af en DAC rapport om sammenhængen mellem udvikling og sikkerhed.

Ministermødet besluttede at udvide mulighederne for at anvende udviklingsmidler indenfor følgende 3 områder:

1) Støtte til regeringers demokratiske kontrol og civile overvågning af budgettering, styring og revision af offentlige udgifter til sikkerhedssektoren, inklusive forsvarsbudgetter.
2) Støtte med henblik på at forbedre civilsamfundets kompetence og kapacitet til at analysere sikkerhedssystemet for at sikre, at dette styres i overensstemmelse med demokratiske normer og principper.
3) Støtte til regeringer og civilsamfundsorganisationer for at fremme vedtagelse og efterlevelse af lovgivning, som har til formål at forhindre rekruttering af børnesoldater.

Denne udvidelse af udviklingsbistandens anvendelsesområde gør det muligt for donorlandene at styrke deres bistandsengagement på disse områder; i forhold til den konkrete anvendelse af bistandsmidlerne vil betydningen være meget begrænset.

Kyoto-protokollens fleksible mekanisme, Clean Development Mechanism (CDM), åbner mulighed for, at industrilandene kan finansiere tiltag til at reducere udledningen af drivhusgasser i u-landene.

På DAC-mødet drøftede OECD-landene mulige modeller for at medregne udgifterne til CDM projekter, herunder CO2 kreditter, som officiel udviklingsbistand. Formålet er at fremme bæredygtig udvikling i udviklingslandene og bistå lande med opfyldelse af forpligtelsen til at reducere drivhusgasser gennem grønne klimaprojekter i udviklingslandene.

Ministermødet vedtog det såkaldte nettoprincip, som fremover gør det muligt at fratrække værdien af CO2-kreditten fra den samlede finansiering af projektet på det tidspunkt, da kreditterne registreres af CDM-bestyrelsen, som er nedsat under FNs Klimakonvention til at varetage bl.a. denne opgave.

Værdien af kreditterne bliver fastsat ud fra kredittens aktuelle markedsværdi på det pågældende tidspunkt. Der forudses i den forbindelse udarbejdet et “prismatrix”, som afspejler priserne på markedet for CO2-kreditter, og som bliver regelmæssigt opdateret.

DAC (Development Assistance Committee) blev oprettet i 1960. DAC har til formål at bidrage til en både kvantitativ og kvalitativ forbedring af medlemslandenes udviklingsbistand.

DAC er et vigtigt donorforum, hvori 23 medlemslande kan arbejde for at forbedre deres udviklingsbistand og styrke bæredygtig udvikling globalt. DAC har en omfattende hjemmeside, hvor statistik omkring bistand, udviklingslande og donorer kan findes www.oecd.org/dac

For yderligere oplysninger kontakt Danida ved Eva Egesborg-Hansen på tlf. 33 92 00 00.