HONG KONG NYT – torsdag d. 15. december 2005
Svensk rapport gennemhuller EUs troværdighed
Af John Kornerup Bang, WWF Verdensnaturfonden
De svenske fødevaremyndigheder følger godt med i WTO forhandlingerne og har lavet en analyse på baggrund af EUs udspil op til Hong Kong om behovet for at holde nogle landbrugsprodukter ude fra den generelle toldnedsættelse.
Når man tænker på betydningen for både europæiske forbrugere og u-landene af en god WTO aftale, er den svenske rapport rystende læsning. Forhandlingerne er gået helt i stå, og EUs udspil på især markedsadgang på landbrugsområdet er en af de mest blokerende faktorer. Her har EU bl.a. foreslået at undtage 8 procent af toldlinierne fra den generelle toldreduktion med henvisning til, at toldnedsættelserne ellers vil have en for voldsom effekt i Europa.
Men den svenske rapport kommer frem til et noget andet resultat. Den konkluderer nemlig, at det kun er ca. 2 procent af EUs toldlinier, heriblandt oksekød, udbenet kylling, sukker og smør, som ikke ville kunne klare den øgede konkurrence fra verdensmarkedet.
Det betyder altså, at EU holder WTO forhandlingerne tilbage på baggrund af et forslag, som undtager alt for mange produkter end nødvendigt.
Men det er aldrig for sent, og når nu det ikke engang har nogen praktisk betydning for EU at nedsætte antallet af følsomme produkter væsentligt, burde EU spille ud med det samme og dermed sætte gang i forhandlingerne.
Set i det lys, at runden jo handler om at give substantielt forøget markedsadgang, er det for så vidt ganske rundhåndet, at u-lande i G20 gruppen og USA faktisk er villige til at acceptere én procent følsomme produkter. Et nyt EU udspil på én procent følsomme produkter ville oven i købet hjælpe EU med at få spillet bolden væk fra EUs banehalvdel og over til USA og G20.
USA og EU er dybt uenige
Af Morten Emil Hansen, Ibis
Mens EU og USA stod sammen ved WTO-Ministermødet i Cancun, er uenighederne på tværs af Atlanten større end nogensinde i Hong Kong. Alle pressekonferencer går med at kritisere modparten og fremhæve egne bedrifter.
USA har støtte fra samtlige u-lande til at sætte 2010 som slutdato for udfasning af eksport subsidier mens EU og Svejts står isoleret. EU presser på for øjeblikkelig told og kvotefri markedsadgang for de mindst udviklede lande – mens USA først vil åbne op, når Doha Runden afsluttes og samtidig ønsker begrænsninger for bl.a. tekstiler og sukker.
USA har lovet at øge sin handelsrelaterede bistand til alle udviklingslande til i alt 2,7 mia. dollars i 2010, mens EU samlede bidrag som kun går til de mindst udviklede lande når 2 mia. euro samme år. Endelig mener USA at landbrugsområdet vil bringe de største gevinster for verdens fattigste – mens EU fremhæver industriområdet og Syd-Syd handlen. Det er i skrivende stund svært at se, hvordan de 2 store handelsmagter skal kunne møde hinanden.
Demokratisk underskud I WTO
Af Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke
WTO ministermødet i Hong Kong afslører endnu engang stor ulighed i styrkeforholdet mellem rige og fattige lande. En optælling af landenes delegerede viser således, hvordan EU slår rekorden med 832 personer i delegationen; en stigning på 28 procent siden Cancun. USAs delegation er steget med hele 68 procent til 356 delegerede.
Til sammenligning er der 46 lande med mindre end 10 delegerede. Især de afrikanske lande slås om at score bundrekorden. Eksempelvis har Gambia, Burundi og Rwanda hhv. 2, 3 og 7 registrede deltagere og Niger, der ifølge FN er verdens fattigste land, må nøjes med 8 delegerede til at klare samtlige forhandlinger, der kører parallelt det meste af døgnet.
Disse uligheder gør det selvsagt umuligt for mindre bemidlede delegationer at konkurrere, selv om WTO systemet brøster sig af at være demokratisk og give taleplads til alle. Dertil kommer, at de mange jurister og økonomiske eksperter placeret uden for forhandlingerne sikrer de rige lande det bedste forhandlingsgrundlag, hvilket igen understreger de fattigstes relative svaghed.
NGOerne afhjælper ubalancen, men det er langt fra nok til at skabe et retfærdigt styrkeforhold.
– Regeringen ved godt, at den ikke har den fornødne kapacitet til at sætte sig ordenligt ind i og analysere alle relevante WTO emner. Derfor søger de råd og vejledning udefra – også fra NGO niveauet, siger Navin Dahal, som er researchdirektør hos Mellemfolkeligt Samvirkes nepalesiske partnerorganisation, SAWTEE.
Den nepalesiske delegation tæller 20 medlemmer og deltagelsen i mødet er både en logistisk og økonomisk udfordring. Navin Dahal er selv en del af delegationen og efterspørger mere bistand fra de rigeste lande til kapacitetsopbygning og teknisk assistance gennem Integrated Framework og andre hjælpepakker.
USA udviser manglende velvilje for at løse bomuldsproblematikken
Af Niels Troldborg, Mellemfolkeligt Samvirke
Op til WTO-topmødet i Cancun i 2003 fremsatte en række vestafrikanske lande et krav om at USA og EU bør fjerne subsidierne til deres bomuldsproducenter, idet de gør stor skade på de afrikanske bønder.
Selv om det lykkedes at få bomuldsinitiativet højt på dagsordnen i Cancun, nåede man dog aldrig til enighed, og det var en af hovedårsagerne til sammenbrudet i Cancun. Alvoren skal ikke overses, bomuldssituationen er et meget akut problem, som har store menneskelige konsekvenser for den vestafrikanske befolkning. Det er derfor afgørende, at der sker et gennembrud på forhandlingerne allerede i denne uge.
USA er det land, der giver størst støtte til sine bomuldsproducenter, og de udgør dermed den største hindring for at få gennemført reformer. Ved dagens pressebriefing fastholdt USA imidlertid, at de ikke er villige til at gå længere end Doha-rundens erklærede mål.
Amerikanerne fokuserer på, at de er villige til at fjerne en del af deres eksportstøtteprogram, det såkaldte Step-2 program, hvilket i forvejen er dømt ulovligt. Hermed fjerner de fokus fra det egentlige problem, nemlig deres nationale subsidieordninger, der fastholder USA som verdens største bomuldseksportør.
Bananer på WTO dagsordenen
Af Morten Emil Hansen, Ibis
Bananer har endnu engang fået særlig opmærksomhed på et WTO ministermødet – sidste gang var i Doha i 2001. Denne gang skaber bananerne ikke alene splid mellem Latinamerika og EU – men også mellem en række udviklingslande.
Derfor har Mariann Fischer Boel været nødsaget til at understrege EUs reelle hensigter overfor både ACP landene og de latinamerikanske lande, som begge har deres stærke bananinteresser.
EUs nye bananordning som træder i kraft d. 1. januar 2006, indeholder forsat told men fremover ingen kvoter. For at beskytte ACP landene bliver de latinamerikanske lande fremover pålagt en told på 176 euro pr. Ton – hvilket er langt fra Ecuadors krav om 75 euro pr. ton.
Kommissionen har samtidig lovet at monitorere situationen og lave ændringer hvis eksporten fra Latinamerika skulle stige eller falde drastisk. Mariann Fischer Boel understregede EUs fremtidige forhandlingsvilje med alle parter og håb om at undgå nye sagsanlæg i WTO. Dette vil dog formodentlig afhænge af resultatet i Hong Kong.
Er WTO “neo-merkantilistisk?”
Af Steen Folke, Mellemfolkeligt Samvirke
Bangladeshs WTO ambassadør H.E. Toufik Ali, som normalt er en meget diplomatisk herre, kaldte ved et seminar d. 14.12 WTO “neo-merkantilistisk”. Ifølge ham er WTO slet ikke interesseret i udvikling.
Dette fremgår af udkastet til ministrenes vedtagelse, som udelukkende fokuserer på handel. Seminaret drejede sig om de mindst udviklede landes problemer, og han understregede at den paragraf i udkastet, som omhandler disse lande, ikke er bindende men kun en hensigtserklæring.
Zambias WTO ambassadør Love Mtesa gjorde rede for, hvordan USAs subsidier til de blot 25.000 amerikanske bomuldsbønder, ødelægger verdensmarkedet – med den konsekvens at millioner af afrikanske bønder og deres familier ikke har nogen indkomst.
Han opfordrede de mindst udviklede lande til at stå sammen under forhandlingerne, sådan at tilbud givet til ét af disse lande må gives til alle: ”Hvis vi synker, så synker vi sammen”.
Dagens citater
Af Morten Emil Hansen, Ibis
Robert Portman, USAs chefforhandler: “Det ville være uansvarligt overfor bomuldsbønderne (i Vestafrika) at fortælle dem, at subsidier vil løse deres problemer”.
Portmans udmelding skal forstås sådan, at produktivitet, distribution, kvalitet og strukturelle problemer efter amerikansk opfattelse er hovedproblemet for de vestafrikanske bomuldsproducenter – ikke USAs subsidier. Defor verserer der også rygter i Hong Kong om, at USA vil ”betale” de vestafrikanske lande for en løsning, som ikke indebærer en sænkning af den amerikanske støtte.
Robert Portman, USAs chefforhandler: “Selv om vi måske ikke når alt, hvad vi havde håbet på i denne uge, så lad os fastsætte en ny deadline for at fastholde presset”. Med denne udtalelse har USA allerede opgivet håbet om et resultat i Hong Kong og foreslår istedet at, der holdes et nyt WTO møde f.eks. d. 31. marts i Geneve.
Peter Mandelson, EUs handelskommissær: ”Der kunne ikke være færre forhandlinger”. Udtalelen kom efter en lang nat med møder til kl. 3 og nye møder hele formiddagen i Hong Kong. Ingen har tilsyneladende tænkt sig at åbne ballet og forhandle.
Dagens statistik
Af Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke
De 2 stærkeste aktøre, EU og USA, står tilsammen for 20 procent (1.188) af samtlige delegerede, mens de 46 lande med svageste repræsentation ialt har knap 5 procent (286) af de delegerede.
Se også billeder fra demonstrationerne i Hong Kong på www.ms.dk/wto.
HONG KONG NYT vil blive udsendt dagligt (ved dansk middagstid) under WTOs sjette ministerkonference. Nyhedsbrevet redigeres af Morten Emil Hansen/Ibis og Kasper Thede Anderskov, Mellemfolkeligt Samvirke. I Hong Kong koordineres danske miljø- og u-landsorganisationers pressearbejde af John Nordbo, tlf. + 852 915 850 22.