Dagens NGO-nyhedsbrev fra WTO-mødet: HONG KONG NYT (4)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmarks Udenrigsminister på talerstolen
Af Pia Olsen, Danmarks Naturfredningsforening

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) talte fredag til hele forsamlingen af delegerede. Fra talerstolen understregede han, at Doha runden er en udviklingsrunde og ministeren fremhævede EUs tilbud om en udviklingspakke og bragte også spørgsmålet om kompensation til de fattige lande – som risikerer at tabe på runden – op.

Udenrigsministeren nævnte også det internationale samfunds forpligtigelser i forhold til 2015-målene. Det er positivt at ministeren inddrager 2015 målene og Danmark bør efterfølgende presse på for at sikre, at WTO runden understøtter 2015 målene – og ikke indirekte undergraver dem.

Udenrigsministeren huskede også nogle af de ellers “glemte” emner som miljø, fiskeri, subsidier og arbejdstagerrettigheder. Danmark har en forpligtigelse til at skubbe på i EU kredsen og sikre fremskridt i forhandlingerne, så disse emner kommer ud af WTO-mørket.

Udenrigsministeren var langt fra skarp nok, da han talte om afskaffelse af landbrugssubsidier. Folketinget har ellers vedtaget, at Danmark ønsker et ambitiøst tempo i afviklingen af støtten. Ej heller nævnte han muligheden for en dato for den endelige udfasning af eksport subsidierne.

Folketingets vedtagelse er ellers klar; Danmark skal arbejde for en total udfasning af eksportsubsidier senest fem år efter Doha rundens ikrafttræden. Eftersom de videre forhandlinger står og falder med et EU udspil til en udfasningsdato, burde Danmark gå forrest.

G20, G33, ACP og LDC og G90 bliver til G110
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Fredag blev en historisk dag for udviklingslandenes samarbejde i WTO.

For første gang talte u-landene med én stemme i WTO. Efter flere dage med møder mellem G20, G33, ACP og LDC og G90 landene kunne de fredag meddele, at de er gået sammen om at sikre fokus på udvikling i Doha runden.

U-landenes samarbejde, kapacitet og stemme står nu styrket i WTO. Gruppen af afrikanske lande understregede deres fortsatte behov for hjælp og solidaritet til at sikre et gennembrud for Afrikas interesser i Hong Kong.

Dette til trods for, at der på enkelte punkter fortsat er uenighed mellem landene på forskellige området, eksempelvis omkring bananer. Samarbejdet kræver en løbende harmonisering af holdningerne – men den store landegruppe var optimistiske og tror på, at det nok skal lykkedes.

Hovedfokus for samarbejdet er ikke overraskende udvikling og landbrug – herunder udfasning af eksportsubsidier i år 2010, told og kvotefri markedsadgang for de mindst udviklede lande, præference erosion samt særlige hensyn til LDCerne og de fødevareimporterende lande.

Beskeden fra Hong Kong er, at u-landene står sammen – både under og efter Hong Kong. G110 ønsker forsat, at Doha runden bliver en succes og de vil arbejde for en klar tekst i Hong Kong, som sikrer, at runden kan afsluttes inden udgang af næste år.

Samtidig kunne Indien og Brasilien meddele, at de ikke vil komme med egne, specifikke forslag. Fremover koordinerer man med andre. Brasilien og Indien er desuden parate til at tilbyde markedsadgang for andre u-lande. Det er dog en forudsætning at de rige lande fjerner eksportstøtten og dermed de kunstigt lave priser, før Syd-Syd handlen kan øges.

Økonomi er som at aflæse et solur med en lommelygte
Af Nils Brøgger Jakobsen, Mellemfolkeligt Samvirke.

Hvert land bruger forskellige tal og udregningsmetoder under WTO forhandlingerne. Ikke just et faktum der er med til at skabe klarhed. Når der samtidig tales om styrkelse af specielt udviklingslandenes forhandlingskapacitet, burde man også kigge nærmere på, om det ville gavne WTO forhandlingerne, hvis der var øget adgang til uafhængige analyser og beregninger. F.eks. fra FNs fødevare- og landbrugsorganisation FAO.

Uafhængige analyser vil skabe en højere grad af fælles grundlag for forhandlingerne og videre bidrage til, at forhandlingerne kan foregår mere transparent. I juli pakken fra 2004 blev det f.eks. besluttet at der skal foretages en analyse af rammerne for den grønne boks, for at finde ud af hvorvidt støtten givet via grøn boks er handelsforvridende eller ej.

Denne analyse er endnu ikke gennemført af andre end Oxfam UK. Desuden er der behov for yderligere analyser af hvem der evt. vil tabe ved en ny handelsrunde. Dette spørgsmål er nødvendigt at få belyst, da det hedder sig, at Doha udviklingsrunden skal være gratis for verdens fattigste lande.

Bevægelse på miljø
Af John Kornerup Bang, WWF Verdensnaturfonden

Selv om landbrug, industri og service har den største opmærksomhed, er der også nogle mere specifikt miljørelaterede områder med på dagsordenen i Hong Kong. Det handler dels om de multilaterale miljøaftalers forhold til WTO og dets regler, dels om spørgsmålet om toldnedsættelse på miljøvenlige varer.

Fredag har der været bevægelse på begge områder. EU har foreslået at man i spørgsmålet om forholdet til de multilaterale miljøaftaler, sætter en dato for hvornår man senest skal gå i gang med egentlige tekstforhandlinger. Det er dog usikkert hvorvidt forslaget mest er kommet fra EU af forhandligsstrategiske hensyn, så det kan bruges til at tage af bordet igen – til gengæld for noget andet.

I forhold til toldnedsættelse på miljøvarer er forsøget på fremskridt nok mere reelt. Rygter går, at USA, New Zealand og EU angiveligt mødtes i morges og blev enige om et nyt tekstforslag. Der er i skrivende stund ingen rygter om hvad den sidste vigtige aktør på området – Indien – siger til forslaget. Området har været en traditionel mærkesag for Danmark, bl.a. fordi Danmark har en temmelig stor eksport af miljøvarer som f.eks. vindmøller.

Der er dog også problemer med den retning fremdriften af forhandlingerne ser ud til at tage. Dels skal u-landenes interesser tages ordentligt i betragtning, dels skal det sikres, at det ikke udelukkende bliver en liste af eksportinteresser af den nuværende teknologi – men at der også åbnes op overfor nye og bedre miljøteknologier. Den eksisterende teknologi er nemlig ikke tilstrækkelig til at møde de miljømæssige udfordringer vi står overfor.

Medaljens bagside: Besøg på en kinesisk skofabrik
Af Steen Folke, Mellemfolkeligt Samvirke

Sammen med Mellemfolkeligt Samvirkes formand Søren Hougaard besøgte jeg fredag den 12. december en skofabrik i den kinesiske by Dongguan, 50 km nord for Hong Kong. Besøget gav et jordnært perspektiv på de ting, WTO forhandlingerne drejer sig om.

Fabrikken, som er etableret med kapital fra Taiwan, beskæftiger 12.000 arbejdere og producerer sko for Nike, Reebok og mange andre mærkevarer til forbrugerne i USA og EU. Fabrikken er topmoderne – en såkaldt mønsterfabrik – med et godt og rent arbejdsmiljø og faciliteter som bibliotek, sundhedscenter og mulighed for at dyrke sport.

Fabrikken er den bedste blandt i alt 30 fabrikker, som en medfølgende kinesisk NGO medarbejder havde besøgt. 80 procent af arbejderne er unge kvinder mellem 16 og 25 år og de er søgt til Dongguan som migrantarbejdere fra hele Kina. De arbejder 59 timer om ugen og tjener i gennemsnit 800 kroner om måneden, men lønnen afhænger af produktiviteten.

Kvinderne har ret til ti dages ferie om året. De har ikke ret til at organisere sig med fagforening, men har i stedet en komité, der organiserer deres fritidsaktiviteter. De er indkvarteret på sovesale med køjesenge med ti personer i rum på ca. 20 kvadratmeter.

Fattigdommen i Kinas landdistrikter driver dem hertil sammen med millioner andre. Alene i Shenzhen og Dongguan er der 14 millioner migrantarbejdere, hvoraf langt de fleste arbejder under betydeligt dårligere vilkår. Er det et menneskeværdigt liv?

Dagens citater
Af Morten Emil Hansen

G90 landene på deres fælles pressekonferencre fredag; ”I kan ikke bede os om indrømmelser på industriområdet der er større end det, I selv er parate til yde på landbrug. Så er det en underudviklings runde – ikke en udviklingsrunde”.

Kommentaren var en henvisning til EUs krav om indrømmelser fra udviklingslandene på industriområdet, før EU selv vil give en dato for udfasning af eksportsubsidier.

Ignacio Walker, Chiles Udenrigsminister; “Så mange fattige ønsker, de var lige så velstillede som en EU ko”.

Sammenligningen er en klar henvisning til EUs landbrugsordninger, som sikrer 12 kr. om dagen i landbrugstøtte til hver eneste ko i EU. Mere end hvad halvdelen af Jordens befolkning må leve for.