Dagens NGO-nyhedsbrev fra WTO-mødet: HONG KONG NYT (5)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

HONG KONG NYT 5:

Hong Kong ?- en parentes i historien?
Af John Norbo, 92-gruppen

De allerede lave ambitioner blev sænket yderligere, da WTOs generaldirektør, Pascal Lamy, lørdag eftermiddag fremlagde et nyt udkast til sluterklæring. Der er risiko for, at udviklingspakken, som skulle være konferencens hovedresultat, skrumper ind til en ren parantes.

Pakkens vigtigste element, en effektiv gennemførelse af løftet om told- og kvotefri adgang til de rige landes markeder, er fortsat uden tidsfrist, ligesom der lægges op til, at de vigtigste produkter kan undtages. I udkastet lægges heller ikke op til, at der i Hong Kong vil blive aftalt et konkret indgreb overfor de rige landes støtte til bomuldsproduktion. Dermed forsvinder det andet vigtige element i udviklingspakken.

I de videre forhandlinger om sluterklæringen vil et af de vigtigste spørgmål blive, hvornår eksportsstøtte til landbrugsvarer skal udfases, men det synes udelukket, at datoen endeligt kan fastsættes her i Hong Kong. Udkastet lægger op til, at det først skal ske, når en række specifikke regler er fastsat.

Der er stadig intet, som tyder på, at ministerkonferencen vil føre til ny dynamik i forhandlingerne i den såkaldte Doha udviklingsrunde. Udsigten til reel, dybtgående reform af handlen med landbrugsvarer, så u-landene får bedre vilkår, fortoner sig i horisonten.

Ethvert lille skridt på landbrugsområdet mødes med intens modstand fra landbrugets organisationer i de rige lande. Erhvervslivets privilegier i form af massiv statsstøtte opgives ikke uden kamp. Alt i alt, er der ikke meget, der tyder på, at ministerkonferencen i Hong Kong kan få anden rolle end som en parentes i historien.

EU styrer mod nyt sammenbrud
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Ved redaktionens slutning havde EUs handelskommissær Peter Mandelson, følgende kommentar til ny udkast til sluterklæring: “?Vi forventer at blive sat under pres i aften omkring eksportsubsidier. Vi vil forsvare vores interesser. Den første partens (red: udfasning af eksportsubsidier i 2010) er en absolut rød linje. Det falder helt udenfor mit mandat”.?

Det er Peter Mandelsons første WTO ministerkonference og EU Kommissionens institionelle hukommelse er tilsyneladende forsvundet. Det var nemlig præcis samme stædige forhandlingslinie fra EU, som fik WTOs ministerkonference i Cancun til at bryde sammen.

G110: Ingen succes i Hong Kong ? men forsat håb
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Det står helt klart, at G-110 landene står sammen i Hong Kong. I forhandlingerne i det grønne rum i nattens løb stod landene sammen ? selv når de blev udsat forhandlingstrick og de var allermest udmattede. Ifølge G110 landene står det klart at Hong Kong ikke bliver en succes ? men der er alligevel håb og G110 landene vil derfor komme med konkrete tekstforslag til Lamys udkast.

G110 landene konstaterede, at udkastet til ny tekst havde små tekniske – men ikke særligt vigtige forbedringer. Dog er G110 landene bekymrede over service teksten. Det vigtigste område for G110 landene er datoen for udfasning af eksportsubsidier. Dels for at skabe ny energi i forhandlingerne men også fordi det er de rige landes eneste chance for at vise, at de tager u-landene alvorligt. Samtidig udtrykte de mindst udviklede lande deres vrede over den manglende afklaring på markedsgang.

G110 har den holdning at forhandlingerne må være balancerede og propertionel. Et skridt på landbrug kan betyde et skridt på andre områder. Derfor fremhævede G110 landene også afsnittet om sammenhæng mellem ambitionsniveauet på landbrug og NAMA for værende særdeles vigtig. Denne sammenhæng skal være grundlaget for forhandlingerne i 2006.

Samtidig kunne Amorin fra Brasilien konstatere at for at skabe politisk bevægelse i forhandlingerne er der brug for inddragelse af statsledere i det nye år.

Ingen tilfredshed hos bomuldslandene
Af Morten Emil Hansen, Ibis

De bomuldsproducerende lande (også kaldet C4 gruppen) er langtfra tilfredse med udkastet, som ikke grundlæggende ændrer ved kernen af bomuldsproblemet. C4 gruppen anfører, at USAs eksportsubsidier allerede er dømt ulovlige af WTO og derfor ikke kan tælles med som en indrømmelse. Dog ønsker de datoen for en eliminering af alle eksportsubsidier rykket frem til begyndelsen af 2006.

Landenes største problem er den interne støtte og her giver udkastet ifølge C4 gruppen ingen løsninger. Samtidig ønsker landene fri told og kvotefri markedsadgang til det amerikanske marked og bevægelse på etablering af en ?emergency fond? samt, at der investeres i forbedring af deres konkurrencevilkår.

Fra EU ønskede landene at den interne støtte blev fundstændig frakoblet, så den ikke længere er handelforvridende og dermed øger eksportpotentialet til EU for de vestafrikanske lande. C4 gruppen ønsker derfor at EU frakobler sin direkte støtte.

C4 gruppen har hele tiden ønsket at bomuld skulle behandles specifikt i Doha runden. Derfor er de 4 lande også parat til at indgå en bomuldsaftale i Hong Kong, hvis den ellers lever op til deres minimumskrav.

Landene har stor opbakning fra de afrikanske lande, G90 landene og i særdeleshed fra Indien og Brasilien. Derfor vil C4 gruppen også stå sammen med de øvrige u-lande koordinere en evt. udmelding om en manglende aftale på bomuld i Hong Kong i samarbejde med andre.

Nyt udkast til sluterklæring
I det følgende gennemgåes nyt udkast til sluterklæring fra WTOs generaldirektør, Pascal Lamy. Udkastet kan læses i sin helhed på

www.wto.org/english/thewto_e/minist_e/min05_e/min05_e.htm#draft_text.

LANDBRUG: Stadig intet årstal på eksportsubsidier
Af John Kornerup Bang, WWF Verdensnaturfonden

Den nye tekst indeholder nyt på flere områder indenfor landbrugsafsnittet. Det vigtigste element er, at der er kommet en indikation af dato for udfasning af eksportsubsidiering, noget som alle ulandene har krævet under hele konferencen i Hong Kong. Den er kommet sammen med en længere ny tekst om disciplinering af anden form for eksportstøtte end eksportsubsidier noget som særlig EU har krævet.

Det er også værd at notere sig, at teksten om revision af den grønne boks er med, samtidig med at en række af de arbejdshypoteser, man havde før konferencen i Hong Kong, nu er ophøjet til tekst. Det vigtigste emne, der mangler, er teksten fra aftalen sidste år om at lægge et loft over støtteniveauet i den blå boks.

Hvis man tænker tilbage på Doha rundens mandat om at give substantiel forbedret markedsadgang og substantielt reducere den interne støtte til landbruget, er dagens tekst maksimalt udtryk for få millimeters fremgang. Der er med andre ord også på baggrund af dagens tekst meget langt endnu til at man kan sige at Doha rundens mandat er opfyldt på landbrugsområdet.

Ser man i stedet på hvor vi stod inden konferencen i Hong Kong startede i tirsdags antyder dagens tekst dog et muligt skridt fremad, som kan siges at være det absolut mindste man kan forlange af hvis runden skal leve op til sit navn som en udviklingsrunde.

For at dette lille skridt kan tages fuldt ud, vil det som minimum kræve at slutdatoen for eksportsubsidierne bliver 2010 og at parentesen omkring årstallet fjernes.

Udviklingspakke uden reelt indhold
Af Morten Emil Hansen, Ibis

Udkast til sluterklæring indeholder ingen store overraskelser,? men fokuserer på en udvidelse af den multilaterale finansieringsmekanismer (Integrated Framework) samt et ?bistand-for-handel? møde som skal holdes inden juli 2006. Det er vigtigt at understrege at teksten kun indeholder løfter og ikke bindende forpligtigelser.

Samtidig finansieres pengene over udviklingsbistanden og tages altså fra andre udviklingsindsatser. Til trods for at de mindst udviklede landes andel af den handelsrelaterede bistand er faldet siden Doha Rundens start indeholder teksten ingen mål om et særligt LDC fokus.

Ligeledes fokuseres der udelukkende på støtte til kapacitetsopbygning og udnyttelse af eksisterende handelsmuligheder ikke på den danske mærkesag om kompensation af et evt. tab i.f.m. denne runde. Derfor er udviklingspakken uden reelt indhold,? men genbrug af gamle løfter, undtagelser og dobbeltmoral

Told- og kvotefri markedsadgang, men men men

Af Nils Brøgger Jakobsen, Mellemfolkeligt Samvirke.

Manglerne i det seneste erklæringsudkast angående told- og kvotefri adgang til de rige landes markeder for verdens fattigste lande er det mest interessante. I udkastet mangler årstal for, hvornår de mindst udviklede lande vil få fri markedsadgang, ligesom den fri markedadgang alligevel ikke vil være helt fri.

Det fremgår således af teksten, at der vil blive mulighed for at undtage visse produkter i en årrække. Omfanget af undtagelser er helt afgørende for, hvor store effekter initiativet vil få. Der kan meget vel være tale om en ladeport forklædt som en kattelem. Eftersom de mindst udviklede lande ikke er konkurrencedygtige indenfor særligt mange produkter, er det formentlig snarere promiller end procenter af toldlinierne, der skal undtages for, at landenes eksportartikler bliver undtaget.

EU giver i dag told- og kvotefri markedsadgang for alle andre produkter end sukker, og det er netop et af de få produkter, som en række mindst udviklede lande har gode muligheder for at producere til konkurrencedygtige priser. USA har tidligere på ministerkonferencen indikeret, at de ville have problemer med at åbne for import af sukker og tekstiler.

De 49 mindst udviklede lande repræsenterer 11 procent af verdens befolkning, men står for kun 0,6 procent af verdens samlede handel. En andel, som er faldet fra 3 procent i 1950. I skrivende stund er det uklart, om det vil lykkes at få sat tidsfrister for markedsadgangen til de mindst udviklede lande, og om omfanget af undtagelser kan fastlægges.

Sker det ikke, vil der absolut intet indhold være i det, der skulle være udviklingspakkens vigtigste element.

Kun kosmetiske ændringer på bomuld
Af John Nordbo, 92-gruppen

Udkastet til sluterklæring indeholder et længere afsnit om bomuld, men meget lidt nyt? og intet nyt af betydning. Vestafrikanske lande, som er stærkt afhængige af bomuldseksport, er blevet stillet i udsigt, at der skal skabes en hurtig og ambitiøs løsning på problemet med, at rige landes og især USAs statsstøtte fører til overproduktion af bomuld og dermed lavere priser på verdensmarkedet.

Udkastet til sluterklæring indeholder en formulering om, at eksportstøtte til bomuld skal udfases i 2006, men det er ikke det store fremskridt, dels fordi eksportstøtten kun udgør en meget lille del af den statsstøtte, der fører til overproduction, dels fordi den amerikanske eksports allerede er dømt ulovlig i WTO.

Hvad angår den største del af støtten, den almindelige hjemlige landbrugsstøtte, så fremgår det af udkastet, at støtten skal reducers mere og hurtigere end statsstøtten til andre former for landbrugsproduktion. Det er netop hvad de afrikanske lande allerede er lovet, og der er intet konkret i formuleringen, hverken en tidsfrist eller et reduktionsmål.

De vestafrikanske lande har krævet udfasning af alle former for statsstøtte til bomuldsproduktion, og det lægger formuleringen absolut ikke op til.

Industrivarer knyttes tæt sammen med landbrugsvarer
Af John Nordbo, 92-gruppen

I udkastet til sluterklæring er der ikke meget nyt om, hvordan handlen med industrivarer skal liberaliseres. Det aftales at anvende en formel for toldreduktioner af den såkaldte schweiziske type, hvilket indebærer, at de højeste toldsatser reduceres mest. Men det fastlægges ikke nærmere, hvordan formlen skal se ud, og dermed sker der ingen fastlæggelse af ambitioniveauet for liberaliseringen.

En vigtig nyskabelse i udkastet til sluterklæring i forhold til tidligere udkast er, at der indføjes formuleringer om, at der i de videre forhandlinger skal være balance mellem den forbedrede markedsadgang på landbrugsvarer og industrivarer. Udtrykket balance er i virkeligheden ikke særligt præcist og vil således blive fortolket ganske forskelligt af aktørerne i forhandlingerne.

Ikke desto mindre vil der være en betydelig politisk effekt, idet industrivarer opprioriteres som forhandlingsområde ? til en klar nummer 2, lige efter landbrugsområdet.

Højere mål på serviceområdet
Af John Nordbo, 92-gruppen

Teksten vedrørende liberalisering af handlen med serviceydelser er fortsat omstridt. Især EU arbejder for, at der fastsættes en række temmelig ambitiøse mål. Den gældende markedsadgang skal for alle serviceydelser bindes, hvilket for mange lande vil være et vidtgående skridt. Der skal ifølge forslaget også ske yderligere liberaliseringer blandt andet i form af færre begrænsninger på mulighederne for at etablere virksomheder i andre lande.

Miljøområdet
Af Pia Olsen, Danmarks Naturfredningsforening

Miljø og handel hænger tæt sammen, og derfor besluttede man også i sin tid i Doha, at miljø skulle være en del af runden.

Fremskridtene på miljøområdet er dog svære at spore i det nuværende forslag til slutdokument. Måske er det største fremskridt, at der ikke sker tilbageskridt – men det kan vi ikke nøjes med. Der er 2 væsentlige miljøemner til forhandling, nemlig forholdet til de internationale miljøaftaler og en særlig toldreduktion på miljøvarer.

Det første emne er så betændt grundet USAs evige modstand, at det forhandler man ikke om i Hong Kong, og hvornår man skal komme rigtig i gang på dette område er uvist. Toldreduktion på miljøvarer, såsom vindmøller, er derimod blevet diskuteret, og der var næsten opnået enighed mellem EU, Indien, USA, Mexico og Canada. Alle de centrale aktører på området -? troede man. For Egypten samt flere af verdens fattigste lande, som ikke var taget med på råd, og endte med at afvise teksten.

Det eneste synlige resultat i teksten er, at man opfordrer til at afslutte forhandlingerne på miljøvarer hurtigt. Det er for tyndt, og Danmark som er en af verdens største eksportører af miljøvarer – vi eksporterede for 20 mia. kr. sidste år – bør sætte tommelskruer på EU, så forhandlingerne kan afsluttes på miljøvarer inden for de kommende 4 måneder.

En fremtidig åbning fra EUs budgetforhandlinger?
John Kornerup Bang, WWF Verdensnaturfonden

EUs statsledere fandt lørdag hinanden efter hårde forhandlinger og blev enige om et nyt budget for EU for perioden 2007-2013. Blair spyttede i kassen og Chirac lovede ifølge Financial Times at han ikke ville afvise nye forhandlinger om ændring af landbrugspolitikken inden 2013, som han ellers hidtil har stået fast på. Hvis Doha runden ikke skulle nå sin afslutning i løbet af 2006, og hvis dette løfte fra Chirac resulterer i en ny reform af landsbrugspolitikken, så kan det være det der skal til for at puste nyt liv i Doha runden.

Lyserøde ko-yvere eller tåregas?
Af Helle Løvstø Severinsen, Mellemfolkeligt Samvirke

Lørdag har været præget af store demonstrationer i Hong Kong, hvilket forsinkede flere ministre og delegationer i at nå frem til konferencecenteret. Aktivisterne vil have deres forskellige budskaber ud over rampen og påråber sig beslutningstagernes og befolkningernes opmærksomhed. Fælles er ønsket om at blive set og hørt.

Den store forskel på de forskellige typer aktivisme er først og fremmest spørgsmålet om, hvorvidt vold er et muligt virkemiddel eller ej. For Stop Handelsrøveriet fra Mellemfolkeligt Samvirke, er voldelige metoder ikke bare uacceptable, de er også unødvendige. Når Stop Handelsrøveriets aktivister f.eks. vælger at trække i ko-kostumerne, så er det for at skabe nogle illustrative eksempler på den virkelighed, der indeholder så meget fattigdom, at det halve er for meget.

Tanken er at vise ulighederne på enkel og forståelig vis. Og det virker. Ikke bare for folk på gaden, men også for pressen. Således er billederne af de danske aktivister klædt som EU-støttede malkekøer gået verden rundt og er havnet i aviser så forskellige steder som Kina, Danmark, England og Kenya. Bevares, det er billederne af sydkoreanske aktivister også.

Men så er vi tilbage ved budskaberne. Mediedækningen er i hus, men giver billederne indblik i, hvad WTO-topmødet handler om? Landbrugssubsidier bliver ikke nemmere at forstå med tåregas i fokus. Stop Handelsrøveriet har ikke tænkt sig at træde ud af rollen som de forkælede køer lige med det første.

Dagens citater
Af Morten Emil Hansen, Ibis

De bomuldsproducerende lande “?Det er elefanter, som slås, og vi er græsset under deres fødder?”. Citatet er en henvisning til EU og USAs slåskamp i medierne om hvem der hjælper de fattige lande (på dansk hedder citatet også “Når hvalerne slås, bliver rejerne ædt, red.”).

Brasilien handelsminister Celso Amorim. “?Hvis der på noget tidspunkt her var intentioner om del og hersk i disse forhandlinger bør de vide, at det ikke længere er muligt?”.

Indiens handelsminister Kamal Nath: “?For os var det vigtigste i Hong Kong at få sat retningen og tonen ? nu skal vi sætte tempoet. Hidtil har vi kørt i ring”?.

Se i øvrigt billeder fra demonstrationerne i Hong Kong på www.ms.dk/wto.

HONG KONG NYT vil blive udsendt dagligt (ved dansk middagstid) under WTO?s sjette ministerkonference. Nyhedsbrevet redigeres af Morten Emil Hansen/IBIS. I Hong Kong koordineres danske miljø- og u-landsorganisationers pressearbejde af John Nordbo, tlf. + 852 915 850 22.