Danida skriver i sin årsberetning for 2008, som nu er på gaden, at der har været mistanke om korruption, svindel eller anden form for økonomiske uregelmæssigheder i 289 sager i dansk udviklingsbistand i perioden fra august 2004 til december 2008
Dermed bekræfter årsberetningen den kampagne om aktindsigt i Danidas annaler, som “Nyhedsavisen” og TV 2 førte frem til 1. september sidste år og som blev intenst dækket af u-landsnyt.dk.
De 2 nyhedsmedier kom frem til, at der var tale om flere hundrede sager om uregelmæssigheder med dansk bistand, som aldrig var blevet offentliggjort af Danida og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
Faktisk helt præcist 244 sager, som journalisterne opnåede adgang til – efter måneders venten og i flere tilfælde med voldsomme overstregninger i de udleverede akter for at skjule “personfølsomme” oplysninger, som ministeriet begrundede det.
Årsberetningen har – muligvis i konsekvens heraf – for første gang nogen sinde et kapital med om svindel og korruption med danske u-landsmidler og heri konkluderes det, at der samlet set over de 4 år er tale om et beløb på 118,9 mio. kr.
Alle sager om mistanke undersøges, og Rigsrevisionen underrettes om mistanken, hedder det, og videre:
I nogle tilfælde leder undersøgelsen til bekræftelse af mistanken om svindel/korruption, i andre tilfælde det modsatte. Af de 289 sager er 201 afsluttede, mens pr. 31. december 2008 var 88 endnu ikke afsluttede.
Af de afsluttede sager kan det konstateres, at ud af det samlede mistænkte beløb for disse sager på 75,5 mio. kr. blev 18,2 mio. kr. (24 pct.) afskrevet som tab, mens 45,6 mio. kr. (60 pct.) blev betalt tilbage, og 11,8 mio. kr. (16 pct.) af beløbet viste sig efter nærmere undersøgelse at være baseret på ubegrundet mistanke.
Årsberetningen anfører, at Udenrigsministeriet i 2004 strammede sine interne retningslinjer for, hvilke type sager der skal sendes til Rigsrevisionens underretning.
Det blev i forbindelse med opstramningen præciseret, at der ikke findes nogen bagatelgrænse for, hvad der skal underrettes om. Det har medført en stigning i antallet af indberettede sager.
Sagerne vedrører muligt tab af både danske og andre donorers midler. Der er derfor
ikke i alle sager tale om mistanke om tab af udelukkende danske midler.
Beløbsmæssigt kan sagerne variere fra flere millioner til nogle få tusinde kroner. Hovedparten af sagerne er under 100.000 kr.
På Danidas hjemmeside findes oplysninger om, hvad udfordringerne er omkring
misbrug, og hvad der gøres fra dansk side for at bekæmpe svindel og korruption.
Der er også yderligere statistik på omfanget af mistanke om misbrug af dansk udviklingsbistand samt en ajourført oversigt over aktuelle enkeltsager, som giver mulighed for at følge med i den løbende afslutning af sager.
Se site om svindel og korruption på
http://www.um.dk/da/menu/udviklingspolitik/omudviklingspolitik/bistandipraksis/svindelogkorruption/omfangetafsvindelmeddanskbistand/
Status for afsluttede sager
At en sag er afsluttet, vil sige, at mistanken om misbrug enten viste sig at være ubegrundet, eller – hvor mistanken var velbegrundet – at de misbrugte penge enten er helt eller delvist tilbagebetalt, eller at pengene er konstateret tabt.
Listen udarbejdes som opfølgning på Danidas antikorruptions handlingsplan, samt
Paris-erklæringens principper om gensidig ansvarlighed og transparens i administration af udviklingsbistanden i medfør af den såkaldte Paris-erklæring.
En oversigt over alle afsluttede sager siden 2006 findes på Danidas hjemmeside, hvor der også er yderligere information om, hvad beløbene dækker.
Se også http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=18662&mode=Nyhed