Danida har 50-års jubilæum her i marts og tager i den anledning ud blandt danskerne for at vise resultaterne af fem årtiers indsats mod den globale fattigdom.
Samtidig fortæller Danida om den danske tilgang til udviklingsarbejdet, som nyder stor international anerkendelse, hedder det i pressematerialet fra udenrigsministeriet.
Det sker gennem en landsdækkende turné og kampagne, der fortæller om historien og resultaterne af det danske udviklingsarbejde siden 1962.
“Der er meget at fejre – men stadig meget at kæmpe for. Danida har i et halvt århundrede været med til at skabe fred og fremgang for mennesker i verdens fattigste lande. Og har bidraget til at give os danskere udsyn og større forståelse for verden,” siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).
Men der har også været fejltrin.
Tilbage i 1960’erne mente mange, at verdens fattig-domsproblemer kunne løses hurtigt, hvis u-landene blot gjorde som os.
Derfor så vi demonstrations-projekter med malkekøer, mønster-virksomheder og komplette modelhospitaler, som ikke altid førte til holdbare – endsige de bedste – resultater.
Siden har det danske udviklingssamarbejde ændret sig meget. Og det er netop evnen til at følge med tiden og finde nye veje, Danida høster international anerkendelse for, anføres det.
Moderne bistand er partnerskab
I de sidste årtier har Danmark fokuseret sin bistand på færre lande, hvor vi gør en større og mere langsigtet indsats. Samtidig har Danida fokuseret på bistandssamarbejder, hvor mange donorlande i et u-land arbejder tæt sammen, gør de ting, de er bedst til – og har et tæt parløb med partnerlandets egen befolkning og myndigheder.
I dag er u-landene ikke længere passive modtagere, men partnerlande. De har selv mest muligt af styringen og ansvaret – og Danmark hjælper med til de forbedringer, landet selv satser på.
På den måde får partnerlandet medejerskab, det trækker selv den største del af læsset, og landets systemer bliver udviklet, så forbedringerne bliver varige. 50 års erfaring har vist, at det er sådan, udviklingsbistand virker bedst. Hjælp til selvhjælp.
Andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, er halveret siden 1990, og der er konkrete resultater af Danmarks bidrag hertil. Bl.a.
* har 800.000 mennesker i Benin fået rent drikkevand,
* millioner af vietnamesere har sagt farvel til ekstrem fattigdom som følge af udviklingen i fiskerisektoren,
* fem millioner bolivianere har fået skøde på deres jord, og
* alle ghanesere fået gratis lægehjælp med støtte fra Danmark.
Jubilæet ud til danskerne
Fremgangen, som Danmark bidrager til, ændrer ikke ved, at den folkelige opbakning til udviklingsarbejdet er afgørende, og det er baggrunden for, at Danida sender 50 års festen ud til danskerne i form af en jubilæumsudstilling og oplysningskampagne.
Udstillingen afsløres fredag den 16. marts af kronprinsesse Mary. Det sker ved Danidas jubilæumskonference om international udvikling i Bella Center i København med titlen ”Development Policy in a Changing World”.
Samtidig lancerer Danida oplysningskampagnen ”Bedre rammer”, der fortæller historier om mennesker, som Danida medvirker til at skabe bedre forhold for i verdens fattigste lande.
Bl.a. syv-årige Amira fra Burkina Faso i Vestafrika, hvis drøm om at blive dyrlæge har langt større sandsynlighed for at gå i opfyldelse takket være landets forbedrede skolesystem.
For alle sanser – Danidas oplevelsescirkler
Hvert rum på Danidas jubilæums-udstilling er et oplevelsesglimt – en rejse til et eksotisk sted på kloden.
Det kan være til et dambrug i Vietnam, til mylderet omkring landsbyens brønd eller til skolestuen blandt 68 børn i Burkina Faso. Man kan kalde det en udvidet fotoudstilling, men det er mere end det.
I rummet er man omsluttet af billedet til alle sider og ser de mennesker, det hele handler om, i øjenhøjde og fuld størrelse. Samtidig fyldes rummet af lyden fra situationen på billedet, i nogle rum mærker man også duften, der kan være visuelle effekter som rindende vand på gulvet, og der er fysiske ting fra billederne, man kan røre ved.
F.eks. kan man mærke vægten på hovedet fra et af de vandfade, som kvinderne i Benin hver dag bærer hjem til deres familie, tegne sit hedeste ønske for fremtiden på børnenes skoletavler eller lade bønnerne fra munkenes solcelledrevne bedemølle i Bhutan drive ud i verden.
Tekstfelter uden på cirklerne og på væggene i rummene støtter sanseoplevelserne og sætter dem i perspektiv.
Fem rum – fem lande i fremgang
Rum 1: Benin (Vestafrika)
Tema: Rent vand til 800.000 mennesker.
Rum 2: Vietnam (Sydøstasien)
Tema: Eksportsucces trækker 10 millioner ud af fattigdom.
Rum 3: Kenya (Østafrika)
Tema: Eksporteventyr firedobler indtægter for mangobønder.
Rum 4: Burkina Faso (Vestafrika)
Tema: 500.000 flere børn kommer nu i skole.
Rum 5: Bhutan (Himalaya, Asien)
Tema: På bare 20 år er den gennemsnitlige levealder steget med 19 år.
Verdenskort over dansk udviklingsbistand
Ved siden af oplevelsescirklerne står et 2,4 meter bredt verdenskort. Her kan danskerne skue ud over verden og se de 46 u-lande, hvor vi har ydet den største hælp siden 1962.
Kortet viser også for hvert land, hvor meget det er gået fremad i de sidste 50 år – målt på ting som levealder, børnedødelighed og samlet velstand.
Quiz på skærmene
På en stander ved siden af oplevelsescirklerne kan forbipasserende deltage i en onlinequiz om nogle af de svære valg i udviklingsbistanden: ”Hvordan vil du sætte ind for at hjælpe i landet?”
Ved at deltage i quizzen er man også med i en konkurrence om at vinde en rejse til Kenya for to.
Sådan rejser udstillingen landet rundt
16. marts Bella Center, København S Lancering (samtidig EU højniveau-konference om udviklingspolitik)
18. - 25. marts Lyngby Storcenter, Kgs. Lyngby
26. - 31. marts Glostrup Shoppingcenter, Glostrup
2. - 7. april Bruuns Galleri, Aarhus C (også borgermøde med udviklingsministeren)
10. - 14. april Fields, København S (også borgermøde med udviklingsministeren)
16. - 21. april Kolding Storcenter, Kolding
23. april - 1. maj Aalborg Storcenter, Aalborg SV (også borgermøde med udviklingsministeren)
7. - 12. maj VestsjællandCentret, Slagelse
23. - 30. maj Forum Horsens (samtidig EU/AVS-konference)
14. - 17. juni Folkemødet på Bornholm, Cirkuspladsen, Allinge
Mere om Danidas jubilæum, udstilling og turné på www.danida50aar.um.dk
Se eksempler på Danidas resultater og historierne bag på www.bedrerammer.dk
Se jubilæumsudgaven af magasinet Udvikling, der bringer hele Danidas historie (udkommer 14. marts) på http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/u-landsoplys/udvikling
Yderligere oplysninger hos:
Kommunikationsrådgiver i Danida, Charlotte Henriksen, på tlf.
25 26 75 48