Danida i nyt slag mod fagbevægelsen – afviser at støtte SiD-projekt i Vietnam

Redaktionen

Det nye sammensmeltede fagforbund 3F (SiD og Kvindeligt Arbejderforbund) får sværere ved at yde støtte til fagbevægelsen i Asien, end forbundet havde regnet med, fremgår det af en artikel af Peter Rasmussen i Fagbladet/sid.dk tirsdag.

Danida gav i sidste uge SiD afslag på en ansøgning om et fagligt udviklingsprojekt i Vietnam, hvor det nye forbund, 3F, åbner et kontor i februar 2005.

Poul Erik Skov Christensen – nuværende SiD-formand og fra årsskiftet formand for 3F – frygter, at dansk u-landsbistand er ved at miste sin folkelige forankring.

– Dansk erhvervsliv modtager bistand til at flytte arbejdspladser til lande som Vietnam og Kina. Det er skattekroner, der bl.a. betales af de 400.000 3Fere. Men vore medlemmer må til gengæld selv til at samle penge ind på arbejdspladserne, hvis de ønsker at støtte deres kolleger i Asien, siger Poul Erik Skov Christensen.

3F vil samarbejde med virksomheder

– Der ligger en stor udfordring i at opbygge en uafhængig fagbevægelse i en ny, fremstormende markedsøkonomi, og det vil vi gerne hjælpe med til, siger Poul Erik Skov Christensen.

Han mener, at en stærk og uafhængig fagbevægelse kan spille en positiv rolle i de asiatiske vækstlande.

– Vi ønsker en åben dialog med de mange danske virksomheder i området. Fagbevægelsen kan være med til at sikre vækst og tilfredshed på arbejdspladserne, og hvis den ikke er stærk nok, bliver de vietnamesiske og danske arbejdere taberne i globaliseringen. Derfor er afslaget ærgerligt, siger 3Fs kommende formand.

Ifølge FN er der store problemer med arbejdsmiljø, arbejdstider og børnearbejde i Vietnam. Hvert år dør mindst 400 vietnamesere af deres arbejde.

Danida har siden 1997 bevilget 138,5 millioner, der er kommet danske virksomheder til gode i Vietnam. Dansk erhvervsliv modtager i alt opgaver for omkring 1,5 milliarder fra den danske udviklingsbistand hvert år.

Staten overtager styringen

Danida begrunder bl.a. sit afslag med, at organisationen selv ønsker flere erfaringer med Vietnams fagbevægelse i det såkaldte erhvervssektorprogram, før danske fagforeninger bliver involveret.

Danida ansætter sin egen konsulent, der skal støtte den vietnamesiske fagbevægelse fra foråret 2005. Det er i strid med sund fornuft, mener SiD.

– Vietnams fagbevægelse kæmper netop for at løsrive sig fra statsapparatet. Der ligger en stor udfordring i at opbygge en uafhængig fagbevægelse i en ny, fremstormende markedsøkonomi, og det vil vi gerne hjælpe med til, siger Poul Erik Skov Christensen.

Han mener derfor, at fagbevægelsen i Vietnam har brug for at samarbejde med kolleger i resten af verden, ikke med statslige organisationer.

– Demokratiet skal opbygges nedefra. Vi har samarbejdet med Vietnams faglige landsorganisation, VGCL i 10 år, og de er meget interesseret i vores støtte, forklarer SiDs formand.

Går glip af ressourcer i internationale netværk

Han peger på, at Folketinget har vedtaget, at det er civilsamfundet – de folkelige bevægelser med rod i Danmark – der skal bære størstedelen af den danske udviklingsbistand.

– Alligevel er det i dag Danida, der håndplukker bestemte NGOer til opgaverne i Det Arabiske Initiativ i Mellemøsten og ansætter konsulenter til at rådgive fagbevægelsen i Ukraine. På den måde går man glip af en masse resourcer i de internationale netværk, der findes i fagbevægelsen og andre bevægelser, mener Poul Erik Skov Christensen.

3F har stadig planer om øge sit engagement i Sydøstasien på trods af Danidas afslag.

– Vi etablerer det nye kontor i Hanoi i begyndelsen af februar for vore egne penge, og vi overvejer en landsindsamling og andre initiativer i gang for at skaffe penge til et egentligt projekt i Vietnam, forklarer forbundsformanden til Fagbladet og SiDs hjemmeside, sid.dk.

I 2003 fjernede VK-regeringen og Dansk Folkeparti rammebevillingen til Fagbevægelsens U-landssekretariat, der støtter faglige udviklingsprojekter i u-landene.

Det skete på foranledning af Venstre-manden, Troels Lund Poulsen og Dansk Folkeparti, mens udenrigsminister Per Stig Møller (K) ikke ønskede det drastiske skridt gennemført.

I år har Danida beskåret SiDs projektarbejde i Mellemamerika med en femtedel og afvist ansøgning om projekt i Vietnam.

Fagbevægelsens projekter modtager mindre end en procent af statens tilskud til udviklingsbistand.

Kilde: sid.dk og u-landsnyt.dk