Danida klar med ny strategi for støtte til folkelige organisationer i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida offentliggjorde fredag en opdateret strategi for dansk støtte til u-landenes folkelige organisationsliv, det såkaldte civilsamfund, skriver Udenrigsministeriet i en pressemelding.

Opdateringen bringer “Civilsamfundsstrategien” på omgangshøjde med de senere års bistandspolitiske udfordringer og internationale initiativer og forpligtelser, hedder det.

Opdateringen forholder sig især til de seneste års internationale bistandsmålsætninger, herunder 2015 Målene og Paris-erklæringen om harmonisering i bistandssamarbejdet.

Derudover uddybes strategien i forhold til de særlige vilkår, der findes i skrøbelige situationer og stater med særligt svage civilsamfund samt beskæftiger sig med behovet for mere fleksible samarbejdsformer.

I den opdaterede strategi er der bl.a. i forlængelse af Rigsrevisionens anbefalinger i rapporten om Danidas administration af NGO-bistanden også opstillet konkrete mål for civilsamfundsstøtten, anføres det.

Det overordnede formål med opdateringen af Civilsamfundsstrategien er at sikre en effektiv og relevant støtte fra de danske myndigheder til organisationer i civilsamfundet i udviklingslandene.

Opdateringen understreger, at strategien ikke kun vedrører den bistand, der kanaliseres gennem de danske civilsamfundsorganisationer (NGOer, red.), men også den bilaterale statslige bistand og den multilaterale bistand.

Med opdateringen af strategien er det hensigten at støtte et gunstigt klima for udvikling af civilsamfundet og fremme inddragelse af civilsamfundet i udviklingsspørgsmål, fremgår det af pressemeldingen.

Strategien lægger vægt på støtte til kapacitetsopbygning af de civile organisationer og fremme af fortalervirksomhed. Støtte til serviceydelser, f.eks. inden for uddannelse og sundhed kan i henhold til strategien ikke stå alene, men bør forbindes med kapacitetsudvikling og fortalervirksomhed på lokalt, regionalt eller nationalt plan.

Den opdaterede strategi afløser den hidtidige Civilsamfundsstrategi fra oktober 2000 og er blevet justeret via tæt samarbejde og dialog med et bredt udsnit af de danske civilsamfundsorganisationer, der arbejder med udviklingsspørgsmål, gør udenrigsministeriet gældende.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Med opdateringen er der sat yderligere fokus på civilsamfundet i u-landene. Civilsamfundsorganisationer spiller en afgørende rolle i at fremme politiske, økonomiske og sociale rettigheder samt bekæmpe fattigdom. Derfor er støtte til styrkelse af et stærkt, uafhængigt og mangfoldigt civilsamfund i udviklingslandene et vigtigt mål for Danmarks udviklingsbistand.

– Civilsamfundsstrategien er blevet til i et tæt samspil med de danske organisationer og bevægelser, og deres store engagement og bidrag har været centralt i udarbejdelsen af strategien, slutter hun.

Det er NGOerne enige i, men mener at flere ting i processen i forhold til Danida kunne forbedres. Se NGO-forums brev til udviklingsministeren på
http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=17010&mode=Nyhed

Civilsamfundsstrategiens dansk udgave hentes på
www.um.dk/NR/rdonlyres/9BF828D9-A720-42A2-B293-8A412ABE42FB/0/571979_Civilsamfundsstrategien_DK_WEB.pdf

Yderligere oplysninger hos Danidas kontor for Humanitær bistand og NGO-samarbejde, tlf. 33 92 14 26