Danida køber CO2-reduktioner – og hjælper u-landene og os selv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida har indgået direkte aftaler for 90,4 mio. kr. om køb af 2,6 mio. tons CO2 reduktioner, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Danmarks samarbejde med u-lande om CO2-reduktioner kom for alvor i gang i 2005, da Danida indgik aftaler om i alt 6 CO2-begrænsende projekter i Egypten, Malaysia, Sydafrika og Thailand inden for primært vindenergi og udnyttelse af energi fra affaldsprodukter.

Danida deltager derudover i et samarbejde med flere private virksomheder og Miljøministeriet i Den Danske CO2-fond, som administreres af Verdensbanken. Her er der i 2005 indgået en ny aftale med et Danida-bidrag på 50 mio. kr.

Udover at yde et bidrag til en reduktion af det globale CO2-udslip, vil projekterne være en støtte til en bæredygtig udvikling i samarbejdslandene.

Samtidig kan de beregnede reduktioner på godt 2,6 mio. tons CO2 medregnes i den danske CO2-reduktionsforpligtigelse.

Med de indgåede aftaler udfylder Danida en ramme på godt 140,4 mio. kr., der i 2005 var stillet til rådighed for køb af CDM-kreditter i udviklingslande.

I den anledning udtaler udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Jeg er glad for de opnåede resultater, som vil bidrage til et renere miljø i samarbejdslandene og til afhjælpning af det globale klimaproblem. Med de indgåede kontrakter ydes der samtidig et væsentligt bidrag til gennemførelsen af Regeringens Klimastrategi. Herudover skaber de positive resultater fra Klimamødet i Montreal før jul en forbedret baggrund for at de opnåede resultater i 2005 kan fortsætte i år.

Projekterne gennemføres inden for rammerne af Kyoto-protokollens “Grønne Udviklingsmekanisme” (CDM), som muliggør en omkostningseffektiv gennemførelse af Danmarks klimaforpligtelser.

En række forbedringer af CDM-mekanismen blev vedtaget på klimakonferencen i Montreal i december 2005. Der var enighed om at finde løsninger på de hidtidige flaskehalsproblemer i forberedelse og godkendelse af CDM-projekter.

De opnåede resultater vil forbedre mulighederne for, at CDM-projekter kan blive et endnu vigtigere instrument for sikring af et renere miljø og overførsel af investeringer og teknologi til u-landene.

I efteråret igangsatte Udenrigsministeriet udarbejdelsen af en egentlig CDM-strategi, der vil skabe muligheder for en forbedret klimaindsats i udviklingslandene samt yde et væsentligt bidrag til regeringens ønske om at være med til at løbe markedet for CDM-kreditter i gang.

Yderligere oplysninger hos kontorchef Geert Aagaard Andersen, Danidas kontor for Miljø og Bæredygtig Udvikling, telefon 33920535.