Danida-midler skal reducere danske virksomheders skovrydning

monkey-borneo_1
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en pressemeddlelese fra NEPCon tirsdag: 

Har din sko, taske eller læbestift mon noget med skov at gøre?

Svaret er sandsynligvis ja. Der er nemlig risiko for, at produkterne er knyttet til skovrydning.

Det samme gælder mange andre produkter, som vi alle bruger i hverdagen – og som indeholder soja, palmeolie eller læder.

Problemet er, at tropiske skove i stor stil fældes til fordel for plantager, landbrug eller græsning.

Hugsten er ofte ulovlig og har alvorlige konsekvenser i form af CO2-udslip, hjemløse dyr og planter og ringere levevilkår for nogle af verdens fattigste mennesker.

De fleste virksomheder vil helst undgå handel med produkter, der bidrager til afskovning og ulovlig fældning. Men det er lettere sagt end gjort.

De ofte komplekse forsyningskæder og manglende kendskab til risikofaktorer i hvert enkelt land gør opgaven noget nær uoverskuelig for den enkelte virksomhed.

Det vil et nyt DANIDA-støttet projekt nu forsøge at råde bod på. Projektet skal indsamle viden og udvikle nye værktøjer, som hjælper danske virksomheder med ansvarligt indkøb af soja, palmeolie, oksekød og kvægskind.

Projektet er udviklet af landbrugets videncenter SEGES i samarbejde med miljøorganisationen NEPCon, som er ekspert i lovlig og bæredygtig skovdrift.

SEGES rådgiver bl.a. virksomheder, som benytter sig af foderstoffer og halvfabrikata med indhold af soja og palmeolie.

”Vi kan se, at vores målgruppe har udfordringer med at tage kædeansvar helt tilbage til skovniveau”, siger Gustaf Bock, chefrådgiver, Økonomi & Virksomhedsledelse, SEGES.

Der findes ganske vist certificeringsordninger for nogle af produkterne, som f.eks. Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO) for bæredygtig palmeolie.

”Problemet er bare, at der slet ikke er nok certificerede produkter på markedet”, siger Gustaf Bock.

Direktør i NEPCon Peter Feilberg udtaler:

“Danske virksomheder gør et stort arbejde for at sikre, at deres varer er ansvarligt produceret. Det kan være en meget vanskelig opgave, som kræver detaljeret information om dyrkningsformer og andre lokale forhold i fjerne dele af verden.

Vi har i NEPCon indsamlet og formidlet den type information til skovbrugssektoren siden 2007, og med CSR-projektet udvider vi nu arbejdet med en række landbrugsprodukter.

Vi forventer, at projektet vil hjælpe danske virksomheder med at sikre ansvarlige indkøb”. Han inviterer alle virksomheder med interesse for initiativet til at melde sig på banen.

Projektets idé er på forhånd blevet positivt modtaget blandt flere af virksomhederne. 

”Fra Arlas synspunkt vil det være rigtig godt, hvis projektet kan styrke bevidstheden i forsyningskæden og blandt de danske producenter og leverandører”, siger Ulla Nilsson, Vice President for Corporate Responsibility i Arla.

Der er soja i Arlas forsyningskæder, fordi danske køer blandt andet fodres med sojaskrå.

Projektets eksperter vil producere viden om konkrete risikofaktorer i udvalgte lande og vejlede om effektiv risikostyring.

”Det vil være af stor værdi at få del i den viden og de kompetencer som projektet vil levere, så vi i virksomhederne kan indarbejde den nye viden i vores forsyningskæder”, siger Lene Hjort Lorenzen, Head of CSR hos Toms Gruppen.

Læs mere om initiativet i nedenstående link.