Danmark er med i frontlinjen blandt en række statslige donorer, der forbereder et massivt indryk i Zimbabwe, hvis en ny regering viser mere vilje til forandring end den nuværende under Robert Mugabe.
Det fortæller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Danidas månedsavis “Udvikling”, som er på gaden i de kommende dage
Allerede her i oktober tager en fact-finding mission fra Danida til Zimbabwe for at finde ud af, hvem man vil kunne samarbejde med, når 83-årige Mugabe ikke længere er præsident.
Den danske indsats koordineres med bl.a. Sverige, Norge og Storbritannien. Sidstnævnte har stået i spidsen for at skabe overblik over, hvilken form for hjælp, landet får brug for i de første 5 år. Det anslås, at hjælpen kommer til at koste mere end 15 milliarder kr.
Forskere ved den uafhængige amerikanske tænketank Center for Global Udvikling påpeger dog, at en indsats i Zimbawbe skal gribes an på en helt særlig måde, da landet har de samme symptomer, som et, der har været i krig.
Økonomi og infrastruktur er brudt sammen, inflationen er ude af kontrol og landbruget, der er samfundets fundament, er væk.
Dertil skal lægges et dybt socialt traume som følge af års politisk undertrykkelse og vold, samt det faktum, at ca. en fjerdedel af landets befolkning er flygtet.
En ny regering i Harare vil dermed ikke blot stå overfor en enorm opgave med at genopbygge det misregerede land i det sydlige Afrika. Den skal også tilfredsstille en forarmet og utålmodig befolkning, der forventer resultater med det samme.
Derfor er det tvingende nødvendigt, hvis en ny regering skal have chance for at overleve, at omverdenen bakker op med massiv og hurtig hjælp. Ellers risikerer man, at hjælpen kommer for sent, hvilket i yderste konsekvens kan føre til voldelig konflikt, advarer forskerne fra Center for Global Udvikling
– Zimbabwe vil til den tid (efter Mugabe, red.) sandsynligvis være et af verdens fattigste lande, og vil derfor vil have behov for assistance på stort set alle områder, siger Ulla Tørnæs til Udvikling.
Læs mere på www.udvikling.dk