I 1999 døde 10 ud af hver 100 børn i Tanzania, inden de nåede at fylde 5. I 2004 var det “kun” 7 børn ud af hver 100.
På blot 5 år er dødeligheden faldet markant. Det er der flere årsager til, men én af årsagerne er, at Danmark i mange år har givet udviklingsbistand til bedre sundhed i Tanzania.
At fædre og mødre i Tanzania nu har mindre risiko for, at deres børn dør, inden de når skolealderen, er et eksempel hentet fra Danidas Årsberetning for 2005, der blev offentliggjort fredag, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Af andre eksempler kan nævnes det vestafrikanske land Benin, hvor udviklingsbistand fra Danmark har været med til, at 1.380 brønde og vandpumper giver 350.000 beninere adgang til rent drikkevand.
I Bangladesh er oprettet krisecentre for voldsramte kvinder. På centrene er landets første dna-laboratorium indrettet. Laboratorierne kan være med til at levere tekniske beviser til opklaring af de mange voldtægtssager i det fattige land i Sydasien.
Det er blot enkelte eksempler på, at den danske udviklingsbistand medvirker til, at millioner af fattige i Afrika, Asien og Latinamerika får et bedre liv og bedre mulighed for at overleve og skabe sig en fremtid, hedder det.
Årsberetningen understreger, at fattigdomsbekæmpelse med fokus på de massive problemer i Afrika har topprioritet i dansk udviklingspolitik. Med mere end 300 millioner afrikanere, der lever for under en dollar (5,80 kr.) om dagen, er udfordringerne enorme.
Ambitiøse målsætninger om store forandringer kan kun indfries i fællesskab. På FNs topmøde i 2005 viste det sig, at især landene i EU deler den danske vilje til forandring. EU-landene bakkede på topmødet op om, at udviklingsbistanden inden 2015 skal udgøre mindst 0,7 pct. af det enkelte EU-lands bruttonationalindkomst.
Der er mange komplicerede årsagssammenhænge bag udviklingsprocesser og fattigdommen i de lande, som Danmark har udviklingssamarbejde med. Det gør det også vanskeligt at påvise en direkte sammenhæng mellem dansk bistand og f.eks. FN’s 2015 Mål for reduktion af den globale fattigdom.
Men det fremgår af Danidas årsberetning, at udviklingsarbejdet kan dokumentere en række positive resultater , hvor de opstillede mål er nået, eller hvor der er en positiv proces i gang mod målopfyldelsen.
Det er et godt fingerpeg om, at den danske udviklingsbistand også er en væsentlig faktor i indsatsen for at reducere fattigdommen, hedder det i udenrigsministeriets udmelding fredag .
Danmarks samlede udviklingsbistand i 2005 som indrapporteret til OECD/DAC udgjorde ca. 12,6 mia. kroner.
Årsberetningen kan downloades på
http://danida.netboghandel.dk/PUBL.asp?page=publ&objno=16276282
eller fra uge 26 bestilles i trykt version på www.danida-publikationer.dk
Flere oplysninger i Danidas Udviklingspolitiske Kontor, tlf. 3392 1319.