Danida satser på den private sektor

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KØBENHAVN, 8. februar 2011: Bekæmpelsen af fattigdom kan i sidste ende kun ske ved en solid og vedholdende økonomisk vækst i den private sektor. Det er hovedbudskabet i Danidas nye strategi for ”Vækst og Beskæftigelse”, hedder det på udenrigsministeriets hjemmeside tirsdag.

– Danidas nye strategiske ramme for vækst og beskæftigelse er nyskabende i den forstand, at vi for første gang tænker privatsektor-drevet vækst bredere ind i den samlede udviklingsindsats, siger udviklingsminister Søren Pind (V).

– Dermed anerkender vi – på linje med en række af vore donorkolleger og lokale regeringer – at markedsbaseret økonomisk vækst er altafgørende for at bekæmpe fattigdommen og skabe jobs til Afrikas store ungdomsårgange, gør han gældende.

Pind er netop vendt hjem fra Kenya, hvor han ved selvsyn kunne vurdere udvalgte Danida-indsatser til fremme af vækst og jobs i den private sektor.

Blandt de danske indsatser er Diamond Sea Food-projektet, hvor den lokale virksomhed får overført moderne teknologi inden for fiskeri fra danskejede Ekko Fisk. Herved springer den lokale partner flere udviklingstrin over og bliver rustet til at stå distancen som en innovativ virksomhed på et fattigt kontinent. Dette er netop et eksempel på en af hovedtankerne bag Danidas fremadrettede privatsektorindsats.

Danidas nye strategi vil lægge op til øget indsats inden for udvikling af værdikæder med særlig fokus på forarbejdning af landbrugsvarer og anvendelse af grøn teknologi. Endvidere vil Danida prioritere indsatser lige fra sikring af privat ejendomsret til øget regional handel og økonomisk integration i Afrika.

Indsatser til styrkelse af faglig uddannelse bliver ydermere prioriteret højt. Alle indsatserne skal medvirke til at skabe vækst og arbejdspladser for de mange unge, som står på spring for at tage del i udviklingen.

Med den nye strategi styrkes Industrialiseringsfonden for Udviklings-landene (IFU), bl.a. ved fremover at inddrage privat kapital, så fonden kan styrke sine aktiviteter og øge antallet af direkte investeringer i udviklingslandene.

Søren Pind:

– Vi styrker IFU bl.a. ved at inddrage private aktører, vi fordobler generelt i de kommende år midlerne til at skabe vækst og beskæftigelse, og vi moderniserer erhvervsinstrumenterne. Det er en klar oprustning af vores indsats for at fremme markedsbaseret vækst.

– Jeg mener, vi nu kan få flere danske virksomheder, NGOer, fagbevæ-gelsen, forskere m.v. i spil, når det gælder om at overføre viden, tekno-logi, investeringer og social ansvarlighed i forbindelse med opbygning af u-landenes private sektorer.

– Med det skarpe fokus på privatsektoren kan vi få flere i arbejde i udviklingslandene – og dermed få flere løftet ud af fattigdommen. Først og fremmest gennem deres egen indsats og vilje, men med Danidas indsatser og danske spidskompetencer som løftestang, anfører Pind.

Se også reaktioner i telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-02-11/ngo-til-r-d-blok-her-er-11-bud-p-hvordan-i-g-r-det
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-02-11/ms-om-s-ren-pind-tager-fra-de-fattige-og-giver-til
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-02-11/ibis-langer-ud-efter-pind-og-ifu-v-kst-i-u-lande-s