Danida skruer ned for hanen til vandprogram i protest mod demokratiafmatning i Niger

Redaktionen

Danida tilbageholder nu dansk udviklingshjælp til en af verdens fattigste nationer, Sahellandet Niger i Vestafrika, i protest mod undergravning af demokratiet, fremgår det af en pressemelding mandag fra udenrigsministeriet i København.

Nigers præsident Tandja gennemtvang den 4. august i strid med en afgørelse fra forfatningsdomstolen en afstemning om en ny forfatning, som skal gøre det muligt for ham at opnå genvalg i en ny valgperiode.

Resultatet af afstemningen kendes endnu ikke, men EU har på forhånd taget afstand fra dette seneste skridt i undergravningen af de demokratiske institutioner i Niger, herunder parlamentet og forfatningsdomstolen, hedder det..

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Præsident Tandjas bestræbelser på at fastholde magten i Niger gennem opløsning af parlamentet, underkendelse af forfatningsdomstolen og nu senest gennemførelsen af en afstemning om en ny forfatning er yderst bekymrende. Danmark har sammen med de øvrige EU lande protesteret overfor Nigers regering.

– Fremme af demokrati og god regeringsførelse er et vigtigt mål med dansk udviklingsbistand, og vi ser med stor alvor på tilbageskridt for demokratiet i de lande, vi har et partnerskab med.

– Vores samarbejde med Niger om bekæmpelse af fattigdom kan ikke undgå at blive påvirket af, at de grundlæggende demokratiske principper trædes under fode. Jeg har derfor besluttet at udskyde en planlagt ny fase af vandprogrammet i Niger.

– Også gennem EU vil Danmark fortsætte presset for tilbagevenden til demokratiske tilstande. Vi må se en ny og mere positiv udvikling i Niger i den kommende tid, hvis det danske bistandssamarbejde med landet skal fortsætte som hidtil, anfører Tørnæs.

Baggrund om den danske bistand:

Danmarks bistand til Niger ligger på 75-80 mio. kr. årligt. Bistanden går til landbrugsudvikling, hvor et nyt 5-års program (150 mio. kr.) blev iværksat i 2009, og til vand og sanitet, hvor et nyt program (245 mio. kr.) for 5 år er planlagt igangsat i 2010 – afhængig af om der sker en positiv udvikling i demokratisk retning. Endelig ydes støtte til god regeringsførelse.

Bistandssamarbejdet fungerer godt og har ført til markante forbedringer for Nigers befolkning, som hører til de allerfattigste i verden. Bl.a. har flere tusinde fattige i det østlige Niger fået adgang til rent drikkevand takket være dansk støtte.

Inden for landbrug har Danmark bidraget til fødevareproduktionen og til kampen mod ørkendannelse i nogle af verdens fattigste områder med ekstremt vanskelige naturforhold. Danmark har ligeledes samarbejdet om at fremme decentralisering og kommunaludvikling.