Danida-støtte til alternativ u-landshjælp: Bæredygtige firmagaver

Redaktionen

ADVIS til læserne:

Denne pressemeddelelse omhandler forhandling af et kommercielt produceret produkt og vil normalt IKKE finde vej til u-landsnyt. Når den alligevel – undtagelsesvis – bringes, skyldes det et omfattende tilskud til tiltaget fra Danida
——–

Det danske produktbureau Kluntz A/S, der forhandler promotion- og gaveartikler til europæiske virksomheder, lancerer et nyt koncept for firmagavepakker, hvor alt indhold er produceret efter internationale fairtrade principper. Danida støtter initiativet økonomisk, skriver firmaet i en pressemeddelelse tirsdag.

Under navnet PEOPLES lancerer Kluntz A/S et produktmærke, der retter sig mod virksomheders behov for firma- og repræsentationsgaver. Serien består af fødevarer og delikatesser samt specialdesignede brugsgenstande som nøgleringe og brevvægte i metal, træspil og beklædning.

Produkterne kan f.eks. være fremstillet af et mindre afrikansk kooperativ. Fælles for dem er, at de er fremstillet af fairtrade certificerede producenter i u-landene.

Fairtrade gavekonceptet fra Kluntz giver de danske virksomheder, der arbejder med global social ansvarlighed, mulighed for at kommunikere det til deres omverden og ansatte med handling i stedet for ord.

En vigtig del af konceptet er desuden den bevidstgørelse, der følger med de enkelte produkter. Fairtrade princippet og de enkelte producenter bliver gennem små historier og baggrund levendegjort for modtagerne.

Når man står med et produkt i hånden, skal man kunne fornemme de mennesker, der producerede det.

– På den måde er gavepakkerne med til at skabe en interesse og bevidsthed blandt modtagerne – som kan være alt fra forbrugere og medarbejdere til beslutningstagere indenfor erhvervslivet. Forhåbentlig vil det påvirke deres adfærd og i sidste ende få flere danske virksomheder til at se på fairtrade som et naturligt valg og en god investering, siger direktør i Kluntz, Peter Nielsen.

252.000 kr. fra Danida

Danidas Importstøtteordning støtter Kluntz udvikling af fairtrade gavepakkerne med i alt kr. 252.000. Pengene gives, fordi Kluntz i udviklingen af de konkrete produkter tager udgangspunkt i de håndværksmæssige kompetencer, der findes på produktionsstederne. Kompetencer der i dag typisk bruges til at fremstille souvenirs.

Ved at udnytte de tilstedeværende håndværk forventes projektet at kunne skabe nye arbejdspladser i udviklingslandene. Desuden bliver der i den fælles produktudvikling overført kompetencer vedrørende design, innovation og kvalitetssikring fra Danmark til producenterne.

Alternativ u-landshjælp i tråd med FN

Formålet med initiativet er at øge salget af fairtrade produkter i Skandinavien og dermed få skabt mere opmærksomhed omkring den positive effekt, som bæredygtig handel har på produktionsstederne.

Peter Nielsen, ser gerne, at virksomhederne opfatter initiativet som en alternativ og direkte form for u-landshjælp. Ved at betale en fair pris for varerne, skabes der overskud og vækst i lokalsamfundene. Der startes en positiv spiral, som gør det muligt at igangsætte sociale og miljømæssige forbedringer i virksomhedenre i Den 3. Verden.

FN understreger i Global Compact – verdens største Corporate Social Responsibility initiativ – vigtigheden af at inddrage den velstillede verdens virksomheder i løsningen af de sociale og miljømæssige udfordringer, der følger med globaliseringen.

På verdensplan har 3.800 virksomheder og organisationer indtil videre tilsluttet sig FNs Global Compact. Køb af fairtrade produkter er et frivilligt initiativ, der bakker op om denne opfordring.

Kluntz A/S om Kluntz A/S:

Produktbureaet Kluntz A/S forhandler reklamegaver, promotionartikler og beklædning til europæiske virksomheder under fællesbetegnelsen Branded Giving. Kluntz nedskrev i 2003 sit eget regelsæt eller Code of Conduct, som primært skal sikre, at virksomhedens producenter i bl.a. Pakistan, Bangladesh og Kina efterlever de internationale arbejdstagerrettigheder der er beskrevet i ILO (FNs International Labor Organisation).

– Som en mindre dansk virksomhed har vi ikke midlerne til 100 procent at kontrollere og garantere, at alle forhold er i orden hos vore leverandører og deres underleverandører. Men når vore producenter sætter deres underskrift på dokumentet, så lægger vi et pres på dem for at overholde forpligtelserne. Dette pres, sammen med presset fra andre importører, der gør det samme, vil i sidste ende få ændret verden til det bedre, anfører Peter Nielsen.

Han siger, at der generelt er sket store forbedringer på de 4 år, der er gået, siden Kluntz sendte sin første Code of Conduct afsted til underskrift hos en producent.

– Med vores fairtrade gavekoncept forholder det sig anderledes, idet vi her, gennem certificering, kan dokumentere, at alle forhold er overholdt til punkt og prikke, udtaler han.