Danidas kassemester i 18 år: Det er gået voldsomt tilbage med kontrollen af bistandsmidlerne

Redaktionen

Kontrollen med de knap 15 milliarder kroner, som Danmark nu yder til verdens fattige nationer, er for dårlig. Ingen ved reelt, om skatteydernes penge ender som egentlig bistand eller udsættes for misbrug.

Sådan lyder kritikken fra Danidas økonomichef gennem 18 år, den i dag pensionerede Finn Balslev, skriver “Nyhedsavisen” onsdag.

– Det er gået voldsomt tilbage med kontrollen siden slutningen af 1990erne, hvor man sammenlagde udenrigsministeriets og Danidas økonomiafdeling og flyttede økonomiansvaret ud på ambassaderne, siger 73-årige Balslev fra sit hjem i Nivå i Nordsjælland.

Han uddyber: – Danida mangler i den grad revisorer og specialister med indsigt i økonomi, der kan opdage svindelen. Desuden er det et stort problem, at alle ansatte hver tredje år rokerer job, så ingen når at specialisere sig i at opdage svindel.

(tilføjelse u-landsnyt:)
Balslev var her en klar undtagelse. Ud af de i alt 18 år i funktionen som økonomichef, sad han uafbrudt i en periode på 15 år i denne centrale stilling og erhvervede sig her ifølge samstemmende udsagn i Danida en “enestående ekspertise på feltet” (tilføjelse slut).

Danida har oprettet en såkaldt controllerenhed, som skal undersøge, om der foregår svindel – men det kontor er så underbemandet, at det kalder sig et “postkontor”, der ikke selv kan undersøge projekter.

– Det handler jo ikke kun om at tjekke bilag, men også om at lave fysisk kontrol, hvor man f.eks. ser om alle de bygninger, som Danmark har betalt for, er blevet bygget, siger Finn Balslev til “Nyhedsavisen”.

Der findes 2 slags u-landshjælp – støtte til u-landsprojekter og -programmer og hundredevis af millioner, der tilgår modtagerlandenes statskasse direkte i såkaldt budgetstøtte.

– Når det gælder den sidste form for støtte, har donorlandene reelt ringe muligheder for at kontrollere, hvad der sker bag deres ryg. Og det er et af u-landshjælpens store dilemmaer – skal man holde styr på skatteydernes penge eller lade u-landene styre pengene selv med mulighed for misbrug, anfører Finn Balslev.

Han vurderer, at man kun opdager en brøkdele af alle svindelsager. Uden han tør gætte på, hvor stor brøken er.

Finn Balslev tror ikke, at Danidas rutiner ville kunne holde til en gennemgang af den danske rigsrevision. Han har selv 7 gange har været ude med de danske folkevalgte statsrevisorer, som er Folketingets bindeled til Rigsrevisonen, for at kontrollere danske tiltag i Den 3. Verden.

– Den danske Rigsrevision har gang på gang påpeget, at der skal være mindst lige så god kontrol med u-landshjælp som med alle andre offentlige udgifter. Og det lever man ikke op til. Jeg synes derfor, at man skulle lade den danske Rigsrevision endevende hele Danidas kontrolfunktion, der i den grad trænger til at vågne op, siger han.

Også Enhedslistens Frank Aaen er ifølge “Nyhedsavisen” klar til at bede Rigsrevisionen gennemtrawle kontrolfunktionerne i den danske u-landshjælp.

Socialdemokraterne og De Radikale vil dog først høre udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) forklaring, når hun torsdag skal i samråd i udenrigsudvalget om Nyhedsavisens og TV 2s afsløringer af 244 sager med svindel, bedrageri og andre regnskabsmæssige uregelmæssigheder fra 2004 til 2008 i dansk udviklingsbistand, se også telegrammet www.u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=15612&mode=Nyhed

– Hvis ministeren ikke kan sige, hvordan hun vil rydde op, må vi tilkalde hjælp udefra, siger Socialdemokraternes u-landsordfører Ole Hækkerup, som også forholder sig til den skarpe kritik af manglende kontrol fra den tidligere økonomichef i Danida.

Den svenske rigsrevision gik i november 2007 i alt 15 konkrete u-landsprojekter igennem. Selv om de alle var godkendt af en revisor, var den gal i alle 15 alligevel.

– Den rapport gav rystelser gennem Danida – for så kunne vi jo ikke stole på noget som helst, siger en chefkonsulent i Danida.

Se også www.avisen.dk

Læs tillige u-landsnyts omtale af Finn Balslev på hans 70-års fødselsdag 26. juli 2005 på http://u-landsnyt.dk/indhold.asp?ID=334&mode=Navne

Alle omtalte bedragerisager findes i rubrikken “Dansk bistand”