Danidas månedsavis sætter spot på “de medfølgende” i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Medfølgende ægtefæller eller spouses – som det hedder på bistands-lingo – er temaet i juni-nummeret af Danidas månedsavis “Udvikling”, som netop er kommet på gaden.

Spouses er de mænd og kvinder, som tager med deres udsendte ægtefælle til verdens brændpunkter og fjerneste afkroge. Den udsendte kan (forhåbentlig, red.) se frem til et spændende og meningsfuldt job med at bekæmpe verdens fattigdom, hvorimod spousen ofte har svært ved at finde beskæftigelse i det fremmede. Manges karriere bliver derfor sat på vågeblus i 2 til 3 år.

I artiklen “To år på tennisbanen er ikke et liv” kan man bl.a. læse om den 37-årige socialforsker, Karen Tinggaard, som er fulgt med sin mand til Dar Es Salaam, hvor han arbejder som fuldmægtig.

Man kan også møde den 38-årige økonom Kenneth Øhrberg, der nyder livet som “hjemmegående husfar” i Tanzania samt tidligere ambassadør i Dar es Salaam, Carsten Nilaus Pedersen, der har haft børnene med under udstationeringen, imens hans kone har passet karrieren hjemme i Danmark.

Artiklen sætter fokus på problemer såsom tab af status og identitet, karriere-kabaler og mangel på jobmuligheder. Alle problemer, man som medfølgende får tæt ind på livet.

“Det bedste fra to verdener” er en artikel om alle glæderne ved at rejse ud sammen som familie. Antropolog og agronom Dorthe Friis Pedersen har de seneste 9 år været spouse til Flemming Winther Olsen, koordinator for Mellemfolkeligt Samvirke i Tanzania. Hun er begejstret for tilværelsen som medfølgende, og påskønner den ustressede hverdag hun nyder i forhold til mange af sine venner hjemme i Danmark.

I artiklen “Kærlighed eller karriere” kan man læse eksempler på kandidater fra Internationale Udviklingsstudier (IU), som ender med at vælge job i Danmark og sikkerhed i parforholdet frem for en udstationering til de udviklingslande, de oprindeligt var uddannede til at arbejde i.

“MS: Eget ansvar at finde arbejde” stiller en stribe spørgsmål til HR-konsulent i Mellemfolkeligt Samvirke, Birgit Møller Jensen, om organisationens holdning til spouse-politik, kønsfordeling og MS-arbejdet for at finde jobs til de partnere, som følger med ud med organisationens udsendte.

Skræddersyet karriererådgivning og en større indsats for at finde jobs i marken til de udsendtes bedre halvdel. Det er nogle af de midler, som Udenrigsministeriet/Danida overvejer at tage i brug for få gladere spouses fremover.

Det, og meget mere, kan man læse om i artiklen “Du skal selv gribe taktstokken” i Udviklings juni-udgave nr. 3/2007.

Abonnement på “Udvikling” er gratis. Tilmelding kan ske på www.udvikling.dk