Danish Demining Group rydder miner for at skabe plads til flygtninge i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nye flygtningelejre i Sri Lanka skal ryddes for miner
Tusindvis af flygtninge strømmer lige nu ud fra krigszonen på Sri Lanka. Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling rydder nu akut en tidligere militærlejr for miner og ammunition, for at der kan blive etableret en flygtningelejr.

Den Sri Lankanske hær brød i går igennem oprørsbevægelsen De Tamiliske Tigres (LTTE) liner, siden er omkring 35.000 civile kommet ud fra krigszonen og flere er på vej. Flygtningene bliver bla. kørt til Jaffna halvøen i det nordlige Sri Lanka, hvor Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, Danish Demining Group, nu har fået ekstra travlt.

-Som en nødløsning er alle skoler her i området blevet lukket, og så bliver flygtningene indkvarteret der. Men der skal oprettes nye flygtningelejre, og en af dem skal ligge et sted, hvor der tidligere lå en militærlejr. Det område flyder med gammel ammunition, fortæller lederen af DDGs arbejde i Sri Lanka, Steen Wetlesen fra Sri Lanka.

Allerede i går ankom 8.000 nye flygtninge til Jaffna, i dag ventes yderligere 12.000 at blive kørt i sikkerhed der og flere er på vej.

Dansk Flygtningehjælp har endnu ikke adgang til at hjælpe de nye flygtninge i Jaffna, men den militære offensiv var ventet, så Flygtningehjælpen og andre organisationer er klar med nødhjælp også til de nye flygtninge. Mange af flygtninge har været drevet på flugt af kampene i halvandet år, de har brug for akut hjælp.

-Vi har henvendt os til de relevante myndigheder og bedt om mulighed for også at yde nødhjælp til den nye gruppe flygtninge i Jaffna. Vi er allerede i gang med at uddele mad, vand, telte og anden nødhjælp til de flygtninge, det tidligere er lykkedes at komme ud, og som lige nu befinder sig længere sydpå, fortæller Aracely Andersen, der koordinerer Dansk Flygtningehjælps arbejde i Sri Lanka.

Kilde: www.flygtning.dk