Danmark åbner nye ambassader i Mellemøsten og Nordafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Som opfølgning på VK-regeringens globaliseringsanalyse øger Danmark sin tilstedeværelse i globaliseringens brændpunkter og åbner her i september ambassader i Australien, Jordan, Libanon og Marokko samt styrker ambassaden i Afghanistan, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Mellemøsten og Nordafrika udgør en af globaliseringens væsentligste brændpunkter. Udviklingen i regionen har stor betydning for resten af verden. EUs og USAs store engagement i regionen betyder, at regionen står højt på den europæiske og transatlantiske – og dermed også danske – dagsorden.

Det danske engagement i Mellemøsten og Nordafrika vil blive styrket med de nye ambassader i Libanon, Jordan og Marokko.

En væsentlig opgave for ambassaderne bliver at opbygge netværk mellem Danmark og regionen. Information, kommunikation, gensidig kulturformidling, borgerservice, demokratiforståelse, erhvervsudvikling, bistand og mellemfolkelig kontakt vil være centrale indsatsområder, ikke mindst gennem Det Arabiske Initiativ.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– Den mellemøstlige region udgør i dag og de kommende år formentlig den største udenrigspolitiske udfordring for os. Med ambassaderne får Danmark bedre mulighed for at kunne fastholde det positive danske engagement. I Jordan og Marokko er vi engageret med Det Arabiske Initiativ og Libanon er et af brændpunkterne i regionen og er i fokus for danske borgere.

Afghanistan

Per Stig Møller:

– Ambassaden i Kabul styrkes med en ambassadør og en yderligere udsendt – med styrkelsen sender vi også et vigtigt signal til den afghanske regering om Danmark store og langsigtede engagement i landet. Danmark har styrket sit engagement i Afghanistan med flere tropper og et øget udviklingssamarbejde.

Udvidelsen af ambassaden er en opfølgning på Globaliseringsanalysens forslag om at styrke tilstedeværelsen i verdens brændpunkter.

I januar besluttede udviklingsministeren at fremskynde bistanden til Afghanistan og Folketinget besluttede i juni 2007 at øge antallet af danske tropper i landet. En styrkelse af ambassaden ligger i naturlig forlængelse heraf. Forsvarsministeriet udsender samtidig en forsvarsattaché til Kabul.

Yderligere oplysninger:

Vedr. Mellemøsten og Afrika: Fuldmægtig Eva Raabyemagle, tlf:
33 92 19 35, e-mail: [email protected]

Vedr. Afghanistan: Fuldmægtig Pernille Dueholm, 33 92 09 71, e-mail: [email protected]

Om ambassaderne i øvrigt:

Amman, Jordan
Ambassadør Thomas Lund-Sørensen
Mobil: + 25 26 76 96
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.amman.um.dk

Beirut, Libanon
Ambassadør Jan Top Christensen
Mobil: + 21 22 04 06
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.ambbeirut.um.dk

Rabat, Marokko
Ambassadør Anne-Marie Esper Larsen
Mobil: + 23 43 41 73
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.rabat.um.dk

Kabul, Afghanistan
Ambassadør Franz-Michael Mellbin
Mobil: +93 797 888 100
E-mail: [email protected]
Hjemmeside: www.ambkabul.um.dk
www.Afghanistan.um.dk