Danmark eftergiver Burmas gæld på 295 millioner kroner

Laurits Holdt

Udviklingsministeren er i Burma, der efter mange år som repressivt militærdiktatur nu er ved at åbne op og gennemføre demokratiske reformer. På besøgets første dag meddelte ministeren at Danmark eftergiver Burmas gæld på kr. 295 mio.

Rasmus Helveg Petersen indledte torsdag sit første større udlandsbesøg som udviklingsminister – til Burma – eller Myanmar, som det også kaldes. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelse torsdag.

I regeringsbyen Nay Pyi Taw mødtes Helveg med præsident Thein Sein og finansminister U Win Shein – og gav et håndtryk, i form af gældslettelse, til en værdi af 295 millioner kroner.

Om gældslettelsen til Myanmar, der efter 50 år med undertrykkende militærjunta åbner op med demokratiske reformer, siger Rasmus Helveg Petersen:

”Danmark sender et vigtigt signal til befolkningen i Myanmar om, at vi støtter landets positive udvikling. Når vi eftergiver gæld, frigives ressourcer, der kan investeres i befolkningens sundhed, i skoler og i veje, og det er der hårdt brug for.”

Størsteparten af det fattige sydøstasiatiske lands gæld til Danmark, som udviklingsministeren nu officielt har slået en streg hen over, består af 30 år gamle statslån. Lånene blev brugt til finansiering af blandt andet dansk byggede skibe til fiskeriovervågning.

Rasmus Helveg Petersen siger:

”Timingen her er helt rigtig. Myanmar skal ikke være tynget af gammel gæld på deres vej til udvikling og politiske reformer, som gavner den fattige befolkning. Og gældslettelsen betyder ikke, at vi nu har færre penge til rådighed til at støtte Myanmar og andre fattige lande.”

Aftalen med Myanmars regering om gældslettelse er i tråd med en mangeårig dansk praksis, hvor lande, der opfylder særlige kriterier, hjælpes på vej ved at blive fritaget for deres gæld. Myanmar har aldrig afdraget på den 30 år gamle gæld til Danmark.

Rasmus Helveg rejser i morgen videre til Yangon, Myanmars største by, hvor han får følgeskab af H.K.H. Kronprinsessen. De skal besøge aktiviteter med fokus på at forbedre livsvilkårene for unge og især kvinder.

Lørdag og søndag går turen til Rakhine-staten, en af de absolut fattigste områder i Myanmar, hvor Dansk Flygtningehjælp, som H.K.H. Kronprinsessen er protektor for, arbejder med beskyttelse af internt fordrevne.