Danmark en af de store donorer til vand og sanitet i 3V

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Med en forventet samlet bilateral udviklingsbistand på over 2,7 milliarder kr. (mere end 450 mio. dollars) til vand og sanitet over de næste 5 år (2004-2008) er Danmark en af de store donorer på dette område, skriver udenrigsministeriet på sin hjemmeside torsdag og fortsætter:

Der er med (VK-)regeringens seneste 5-årsplan (“En verden til forskel”, 2003) sket en styrkelse af indsatsen, ikke mindst med 2 nye vandsektorprogrammer i Kenya og Zambia, der sættes igang i løbet af i år. Hermed yder Danmark et aktivt bidrag til opfyldelsen af FNs 2015 Mål om halvering af andelen af mennesker uden adgang til rent drikkevand og sanitet.

Dette var et af hovedbudskaberne i det danske indlæg den 29. april på ministermødet i FNs Kommission for Bæredygtig Udvikling,CSD, der finder sted 28-30. april i New York.

Et andet centralt budskab fra dansk side var vigtigheden af, at u-landene selv prioriterer vand og sanitet højt i de nationale strategier til bekæmpelse af fattigdom, som de udarbejder, og i deres nationale budgetter. Kun herigennem sikres nemlig det nødvendige politiske ejerskab, og dermed resultater også i de fattigste lande, af en styrket indsats på dette område.

Et af de afgørende midler til sikring af dette er, at alle lande senest i 2005 udvikler planer for integreret vandressource forvaltning, såkaldte IWRMs, og at de indarbejdes i u-landenes strategier for fattigdomsbekæmpelse, således som det blev fastlagt på Johannesburg-topmødet i 2002. Derfor er arbejdet i FNs Kommission for Bæredygtig Udvikling i 2004 og 2005 koncentreret om vand, sanitet og slumproblemer.

Danmark støtter aktivt denne integrerede tilgang i de 11 programsamarbejdslande, hvor man fra dansk side har sektorprogrammer inden for vand og sanitet.

Danida yder herudover bidrag til regionalt samarbejde om delte vandressourcer, bl.a. til Mekong-Kommissionen, Nil-initiativet og til samarbejdet om regionale vandressourcer i Det sydlige Afrika.

Kilde: www.um.dk