Danmark er “verdens bedste til at bekæmpe fattigdom”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark indtager for tredje år i træk førstepladsen på listen over de rigeste landes samlede indsats til fordel for verdens fattigste lande. Den amerikanske tænketank, Center for Global Development, står bag kåringen, som placerer os på en klar førsteplads foran Sverige, Finland, Storbritannien og Norge.

Til grund for kåringen ligger bl.a. størrelse og kvalitet af dansk udviklingssamarbejde samt en stærk sammenhæng med andre politiske områder, der berører u-landene, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet tirsdag.

”Fattigdomsbekæmpelse handler ikke kun om kroner og ører, men om at tilrette vores handelspolitik og andre politikområder, så udviklingslandene får mest muligt ud af det. Og her glæder det mig, at Danmark endnu engang ligger helt i top”, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S)

Han peger på, at Danmark ikke blot ligger i front men også har øget forspringet i forhold til sidste års indeks.

Ringe tal for dansk flygtningepolitik

I år er 27 lande blevet vurderet på syv parametre fra handel, finansiering og migration til miljø, sikkerhed, teknologi og udviklingsbistand.

Udover at Danmark indtager førsteladsen samlet set, ligger vi nr. et for bistand, nr. seks for handel, nr. fire for finansiering, nr. syv for miljø og nr. to for sikkerhed.

Til gengæld nærmer vi os bunden, når det gælder migration (flygtninge). Her ligger vi nede som nr. 18.   

Danmark scorer højest på teknologi, fordi vi bruger over en procent af vores BNI (bruttonationalindkomst) på forskning og teknologiudvikling i Danmark.

”Teknologioverførsel er rent faktisk noget af det, udviklingslandene efterspørger mest, og vi er gode til at gå i samarbejde med landene om at udbrede vores viden inden for IT, men også vand og vindsystemer. Det hjælper u-landene og skaber også forretningsmuligheder for danske virksomheder”, siger Mogens Jensen.

“50 års dyrebar Danida-erfaring”

Danmark scorer højest på udviklingsbistanden, bl.a. fordi vi er ét af de få lande, der lever op til vores internationale forpligtelse om at give mindst 0,7 procent af vort BNI til fattigdomsbekæmpelse.

Men endnu vigtigere fordi kvaliteten i ligeså høj grad som kvantiteten er i top. Og så tæller det ,at en stor del af bistanden går til de fattigste lande.

”Vi har 50 års dyrebar Danida-erfaring i at skabe udvikling i verdens fattigste lande. Det er i sig selv en af Danmarks styrkepositioner, som vi skal holde fast i, og som vi ikke har råd til at spare på”, siger Mogens Jensen.

Center for Global Development har siden 2003 udarbejdet et årligt indeks, der viser i hvilket omfang, verdens rige lande hjælper de fattige set i forhold til deres potentiale.

Dertil kommer, hvorvidt politske holdninger på andre områder end udvikling er med til at fremme forholdene for verdens u-lande, eller ligefrem kan siges at modarbejde dem.

Man kan læse mere om indekset på

http://www.cgdev.org/initiative/commitment-development-index/index