Danmarks relativt nye ambassade i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, der også er Afrikas “politiske hovedstad”, gøres permanent, hvis det står til en anbefaling i analysen “Den grænseløse verden – Udenrigsministeriet og globaliseringen”, som kom ud torsdag.
Ambassaden, der åbnede 1. september 2004, var ellers tænkt som en midlertidig foranstaltning under Danmarks medlemsskab i FNs Sikkerhedsråd 2005-06. Men nu ser det ud til, at ambassadør Mette Knudsen kan blive på posten – indtil næste rokering i udenrigstjenesten.
Før åbningen i 2004 havde Danmarks aldrig haft en diplomatisk repræsentation i Addis Ababa.
Etiopien med 75 millioner indbyggere, et af verdens fattigste lande og med et enormt bistandsbehov var en overgang på tale som nyt programsamarbejdsland for Danida, da VK-regeringen ønskede et nyt samarbejdsland på det afrikanske kontinent.
Etioperne kom da også med i sidste runde, men tabte til Mali, da de politiske forhold efter det i øvrigt første ægte demokratiske valg i landet, ifølge udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) viste sig at være for uafklarede.
I forvejen planlægges åbnet en ambassade i det nye samarbejdsland, Mali i Vestafrikas Sahel-bælte, og det overvejes også med tiden at åbne en egentlig dansk repræsentation i Afrikas folkerigeste land, Nigeria.
Det hedder om de afrikanske ambassadeplaner i analysen:
DOKUMENT
Den stigende danske udviklingspolitiske indsats i Afrika med fokus på bekæmpelsen af fattigdom har allerede betydet, at der er truffet beslutning om i år at åbne en ambassade i Mali i forbindelse med landets udnævnelse som nyt programsamarbejdsland.
Det brede danske programsamarbejde med en række fattige afrikanske lande understøttes af et øget fokus på grundlæggende regionale og politiske problemstillinger af betydning for globaliseringens store udfordringer som konflikter, migration, terrorisme, epidemier, naturressourcer, miljønedslidning osv.
De positive erfaringer fra perioden med en dansk ambassade i Addis Ababa i Etiopien under det danske medlemskab af FNs Sikkerhedsråd i 2005-06 skaber grundlag for en anbefaling om, at ambassaden gøres permanent, således at Danmark også fremover kan sikre en direkte dialog med Den Afrikanske Union, som i disse år tiltager sig en stadig mere betydningsfuld rolle, hvilket Danmark støtter.
Samtidig vil det betyde, at Danmark er direkte placeret på Afrikas Horn, der er et af verdens uroligste områder, og hvor Danmark ofte er til stede med bistand, bl.a. i Etiopien, Eritrea og Sudan.
I et længere perspektiv vil spørgsmålet om en evt. tilstedeværelse i Nigeria kunne indgå i overvejelserne om Danmarks repræsentationsstruktur i Afrika.
Hele analysen kan downloades på www.um.dk