Danmark fordobler bistand til Burma

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har besluttet at fordoble den danske udviklingsbistand til Burma fra ca. 50 millioner om året til 100 mio. kr.

Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse søndag.

Ministeren er netop i disse dage i det asiatiske land for at danne sig et indtryk af udviklingen, idet der efter fem årtier med diktatur nu er begyndende positive tegn på en demokratisk udvikling.

Christian Friis Bach:

– Jeg har set, hvordan der er tændt et håb i befolkningen om, at deres svære situation nu kan blive forbedret. Burmeserne er blandt verdens fattigste folk og de har behov for støtte for at kunne udvikle deres land.

– Vi vil støtte de folkelige bevægelser, der arbejder hårdt for at udvikle demokratiet og dermed skaber forudsætningerne for både sociale, økonomiske og politiske reformer.

– Reformerne bliver kun varige og holdbare, hvis det er burmeserne selv, der driver dem og presser på for forandringer. Det skal vi støtte.

Ministeren har i weekenden besøgt landområder i Shan-staten for at få erfaringer fra flere danskstøttede projekter.

Han uddyber:

– Mange burmesere i de landsbyer, jeg har besøgt, dør af sygdomme, der forholdsvist let kan behandles. Over fire millioner burmesere bliver hvert år ramt af malaria. Hundredtusinder lever med hiv/aids. Også tuberkulose slår mange ihjel.

– Vi vil hjælpe med både at behandle og forebygge, så færre får sygdommene og flere bliver behandlet. Vi vil meget gerne hjælpe burmeserne til at kunne løfte sig ud af fattigdommen. Der er stort behov for bedre uddannelse og for at fattige i landområder får gang i økonomien, siger ministeren.

Han understreger, at der er en klar sammenhæng mellem udvikling og reformer. Det vil han bl.a. nævne, når han søndag aften og mandag mødes med flere burmesiske ministre.

– Burmeserne har i årtier lidt under et diktatorisk styre. Nu er der endelig tegn på forbedringer, og vi skal presse hårdt på for, at det fortsætter. Vi skal stille krav til den nye regering om at politiske fanger bliver løsladt, at der bliver afholdt frie og retfærdige valg samt at regeringen tager sine forpligtelser over for den fattige befolkning alvorligt.

– Reformerne vil kun bide sig fast, hvis de fører til fordele for den enkelte burmeser, slutter Christian Friis Bach.

Yderligere oplysninger hos:
Jean Ellermann-Kingombe, tlf. 25 26 76 06