Danmark fremrykker nu nødhjælpen til Afrikas Horn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen har valgt at fremrykke en del af nødhjælpen til landene på Afrikas Horn for at afhjælpe sultkatastrofen, skriver dagbladet Politiken lørdag.

85 mio. kroner, der skulle være sendt til FN’s Fødevareprogram (WFP) senere på året, afskibes med det samme. En del af pengene kan bruges til at afhjælpe hungersnøden.

Hertil kommer et bidrag på 2 mio. kr. fra statens nødhjælpspulje til Læger uden Grænser til at hjælpe somaliske flygtninge i flygtningelejrene i Dadaab i Kenya.

– Vi ser en sultkatastrofe på mindst samme niveau som i Etiopien i 1980erne, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, at katastrofen udvikler sig. Vi får mange henvendelse fra organisationer i øjeblikket, og derfor har vi valgt at handle hurtigt, siger udviklingsminister Søren Pind (V).

FN har erklæret hungersnød i dele af det sydlige Somalia, som er hårdest ramt med 2,2 mio. nødstedte og over 750.000 er flygtet over græn-serne til Etiopien og Kenya, hvor flygtningelejrene er overfyldte.

I Somalia flygter de nødlidende samtidig til Mogadishu, hvor der i forvejen er over 400.000 fordrevne. FN’s fødevareprogram har derfor erklæret Somalia som absolut topprioritet for nødhjælpen.

Danmark har før de nye midler givet 96 mio. kroner til at afhjælpe katastrofen, og i 2011 er der i alt givet 170 mio. kroner i nødhjælp til Afrikas Horn ifølge Udenrigsministeriet.

Danmark er det ottende mest bidragende land til katastrofen i Etiopien, og det niende mest bidragende land i Somalia, når de nye midler ikke medregnes.