Danske investorer vender ryggen til etisk ansvarlige investeringer i skærende kontrast til vore nabolande i resten af EU, fremgår det af en undersøgelse foretaget af analysehuset Avanzi Research i samarbejde med EU-kommissionen, skriver Dagbladet Børsen tirsdag.
Etisk ansvarlige investeringer har til formål at undgå kontroversielle sektorer som våben-, alkohol- og tobaksproducenter, ligesom der stilles krav til miljø og ansattes vilkår – og hårdt og skadeligt børnearbejde er bandlyst.
Men det ser de danske investorer stort på. Her handler det om afkast, skriver Børsens Simon R. Nielsen.
De 4 danske investeringsforeninger med decideret etisk ansvarlige aktieplaceringer har en formue på 300 mio. kr. – hvad der skal sammenholdes med, at alle danske investeringsforeninger i oktober nåede op på en samlet formue på godt 350 milliarder kr. Og sammenlignes med, at etiske fonde i lande som Sverige, Belgien og Holland har formuer, der modsvarer 9 til 11 milliarder kr.
Danmark er således p.t. bundskraber i etisk-betonede investeringer, konkluderer Børsen. Direktør Erik Alhøj fra Oxford Group siger til bladet, at “i Danmark er det mindre end en tiendedel af de 60-70 danske pensionskasser, fonde, livsforsikringsselskaber og kapitalforvaltere, der foretager systematiske eksterne tjek på, om der i deres aktieporteføljer er selskaber med kontroversielle forhold såsom miljøkatastrofer og overtrædelser af menneskerettighederne og lignende”.
Til sammenligning får stort set alle hollandske investorer en såkaldt etisk screening i et eller andet omfang, oplyser Alhøj.
Læs også “Etisk investering foran gennembrud”, 07.11.03, under Nyt fra Den 3 Verden.