Danmark og EU ratificerer FN-aftale om verdens fiskebestande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark har den 19. december sammen med de øvrige EU-lande deponeret deres ratifikationsinstrumenter hos FNs generalsekretær i New York til FN-aftalen af 4. august 1995 om gennemførelse af FNs Havretskonvention af 10. december 1982 om bevarelse og forvaltning af fælles fiskebestande og stærkt vandrende fiskebestande.

Aftalen indeholder retningslinjer for det internationale samarbejde om forvaltning af fiskeriet på det åbne hav for at sikre en sammenhængende og bæredygtig forvaltning af fælles fiskebestande.

Det vil sige fiskebestande, der bevæger sig både inden for og uden for eksklusive økonomiske zoner, og stærkt vandrende fiskebestande, samt retningslinjer for at løse problemer forbundet med ureguleret fiskeri på åbent hav.

Aftalen, der også omfatter Færøerne og Grønland, træder i kraft for Danmark og de øvrige EU-medlemslande samt Det Europæiske Fællesskab en måned efter deponeringen af ratifikationsinstrumenterne, dvs den statsretligt bindende undertegnelse af aftalen.

Nærmere oplysninger om aftalen findes i Udenrigsministeriets beslutningsforslag B 8, fremsat for Folketinget den 4. oktober 2000 og vedtaget 27. februar 2001.