Tirsdag blev den danske digitale platform verdensmaal.org lanceret. Her samles nyheder og resultater om den danske implementering af Verdensmålene, der blev vedtaget i FN i 2015 og som satte en bæredygtig retning for alle verdens lande frem mod 2030.
Sitet er drevet af mediet Verdens Bedste Nyheder og er finansieret af regeringen. Danmark er det første land til at tilbyde denne slags platform og den tager netop udgangspunkt i, at Verdensmålene ikke blot er globale – men også lokale.
“Verdensmålene gælder i alle lande – også i Danmark. Det er en plan for at gøre verden og dermed også Danmark til et bedre sted,” siger finansminister Kristian Jensen (V), der deltog i lanceringen på Arkitektskolen tirsdag formiddag..
Formålet med platformen er ifølge Thomas Ravn-Pedersen, direktør i Verdens Bedste Nyheder, at øge danskernes bevidsthed om Verdensmålene og inspirere til handling.
“Jo flere der ved, hvordan vi kan vende udfordringer til løsninger, jo flere kan være med til at skabe en bæredygtig fremtid,” sagde han ved lanceringen.
Den globale udviklingsindsats fokuserer på 17 hovedpunkter med tilhørende delmål; Afskaffelse af fattigdom og sult i verden, sikring af bedre sundhed, udannelse, rent vand, anstændige jobs, reducering af ulighed, fremning af bæredygtig industrialisering, energi, byer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion, bekæmpelse af klimaforandringer, beskyttelse af økosystemer i hav og på land og fremning af fred og sikkerhed.
Alle kan gøre noget
Selvom den gennemsnitlige dansker ikke direkte kan gøre meget ved eksempelvis global eller lokal fattigdom, så mener Kristian Jensen alligevel, at platformen tjener et vigtigt formål:
“For det første så hjælper den med at skabe opmærksomhed. Opmærksomhed og inddragelse er afgørende for at bringe Verdensmålene i hus,” sagde han til Globalnyt.
Han mener, at der er mange ting, vi hver især kan gøre.
“Vi kommer kun i mål, hvis vi også hver især ændrer noget i vores hverdag. Eksempelvis hvordan vi håndterer madspild, varmeregninger, forbrugsmønstre.”
Kristian Jensen selv er blevet meget mere bevidst om sit eget forbrug og forbrugsmønstre:
“Arbejdet med Verdensmålene har lært mig, at jeg skal tænke mig om i forhold til, hvordan jeg indretter mit hus og hvad vi gør hjemme hos os i forhold til madspild.“
Thomas Ravn-Pedersen henviser til de delmål, der hører under de 17 overordnede mål og som på hjemmesiden fungerer som håndgribelige løsningsforslag for danskeren, der gerne vil engagere sig i Verdensmålene.
Ved eksempelvis at reducere madspild i hjemmet reducerer vi også affaldsmængden og støtter bæredygtig produktioner.
“Delmålene er geniale. Nogle er for parlamenter – nogle med magt. Men der er rigtig mange til dig og mig. Halvér madspild – det er hjemme i dit køkken og i mit køkken,” udtaler Thomas Ravn-Pedersen.
Når det kommer til de mere uhåndgribelige emner som ulighed, mener Kristian Jensen også, at vi alle sammen kan gøre noget.
“Siger vi selv fra, når vi oplever, at der ikke er ligestilling i vores hverdag – uanset om det f.eks. bare er en frisk kommentar der skjuler hverdagssexisme, så er vi med til at fremme Verdensmålene.”
Der vil komme flere konkrete råd til den enkelte borger på sitet, som det videreudvikles. Allerede nu kan du finde et link til en beregner, der kan fortælle dig, hvor stort dit fodaftryk er på kloden og hvad du kan gøre for at reducere det.
Politikerene skal holdes til ansvar
Ifølge Kristian Jensen har portalen også en anden vigtig funktion:
“Det at være bevidst i højere grad, holder politikerene til ansvar for de mål, de har sat sig,” siger han.
Portalen er uafhængig og har til formål at skabe synlighed og derfor kommer den ikke kun til at vise de gode tiltag.
“Her vil også være dårlige nyheder,” forklarer Thomas Ravn-Pedersen. Der vil blive sat fokus på løsninger og fremskridt, men der vil også være en kritisk undersøgelse af de forskellige problemer for den bæredygtige omstilling og den danske implementering af Verdensmålene.
I fremtiden vil man også kunne slå sin egen kommune op på sitet og se hvilke tiltag denne gør for at imødekomme Verdensmålene.