Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er enige om, at Burma med søndagens suppleringsvalg til parlamentet har taget endnu et skridt – omend forsigtigt – i den rigtige retning. De siger begge til lykke til oppositionslederen Aung San Suu Kyi.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet endnu inden det officielle resultat af valget foreligger, men da det var næsten sikkert, at oppositionslederen og demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi, havde fået plads i parlamentet og at hendes parti NLD havde fået en pæn del af de 45 pladser, der var i spil.
Udenrigsminister Villy Søvndal, der senere på måneden skal drøfte situationen i Burma med sine kolleger i EU, udtaler:
”Valget i Burma i dag kan give nyt liv til demokratiprocessen. Det er vigtigt at huske på, at det er Burmas befolkning og landets demokratiske kræfter, der driver denne proces. Derfor er det i sidste instans også deres vurdering af valget, der tæller. Det tyder dog allerede nu på, at der er sket væsentlige fremskridt – ikke mindst i forhold til farcen fra efteråret 2010 og den såkaldte folkeafstemning fra 2008.
Det skal vi aner-kende, selv om der selvfølgelig er langt igen før et burmesisk valg kan erklæres for fuldstændigt frit og fair og på højde med de høje standarder, vi selv sætter. Men hvis den burmesiske befolkning og de demokratiske kræfter konkluderer, at valgprocessen har været acceptabel, så er der skabt et grundlag for at sætte yderligere skub i demokratiprocessen.
Jeg vil gerne lykønske Aung San Suu Kyi, hendes parti, NLD, og de øvrige partier, med valgets gennemførelse. Med Aung San Suu Kyis forventede plads i parlamentet kan reformarbejdet for alvor tage fart.
Hun og andre demokratiske kræfter får hårdt brug for vores fortsatte støtte. Vi er mere end parate til fortsat at bidrage til yderligere fremskridt mod demokrati samt politiske og økonomiske reformer.”
Udviklingsminister Christian Friis Bach, der besøgte Burma i januar og som den første danske minister havde møder med Aung San Suu Kyi og den burmesiske regering om bl.a. dagens valg, siger efter de foreløbige meldinger fra valget:
“Med valget i dag og Aung San Suu Kyis forventede indvalg i parlamentet er der taget endnu et historisk skridt i demokratiprocessen. For første gang i mange år var Burmas befolkning til stemmeurnerne ved et valg, der gav mening. Der er lang vej endnu, og tilbageskridt må forventes. Men viljen til forandring og reformer i Burma synes at være kommet for at blive.
Det internationale samfund, herunder Danmark og EU, skal hjælpe aktivt til. Vi har et klart ansvar for at støtte den burmesiske befolkning i dens kamp for mere demokrati og bedre levevilkår.
Vi skal hjælpe de nye folkevalgte med at omsætte de politiske løfter og deres parlamentariske arbejde til konkrete tiltag. Her spiller den danske bistand en afgørende rolle, men også dialog og samarbejde skal bidrage til at skubbe demokratiprocessen fremad.
Jeg vil også gerne lykønske regeringen og Aung San Suu Kyi med valget. For Aung San Suu Kyi vil en plads i parlamentet markere begyndelsen på en ny fase i en meget lang og vanskelig kamp for demokrati i Burma. Vi er klar til at hjælpe hende og de andre demokratiske kræfter godt på vej.”
Pressemeddelelsen siger videre om baggrunden for valget:
“Det er forventningen, at Aung San Suu Kyi er blevet valgt ind i parlamentet og at hendes parti, NLD, vil være valgets store sejrherre. Der har i perioden op til valget, men også på selve valgdagen, været rapporter om flere uregelmæssigheder, herunder bl.a. pressecensur, rod med valglister, overfald på en NLD politiker m.m.
Det har fået Aung San Suu Kyi til at udtrykke betydelig skepsis over for, om valget vil kunne betragtes som fuldstændig frit og retfærdigt, men at hun og NLD først efter valget vil forholde sig til, hvilken betydning dette eventuelt har haft for resultatet. Som følge af den igangværende væbnede konflikt i Kachin-staten, har man udskudt valghandlingen i tre valgdistrikter, hvorfor det samlede antal sæder på valg i dag var reduceret til 45.
Valget har været dækket af valgobservatører fra bl.a. ASEAN-landene og Australien, ligesom også repræsentanter fra EU flere steder har overværet valghandlingen. Den danske ambassadør i Bangkok er tilstede i Burma både før, under og efter valget, ligesom en række danske journalister har haft mulighed for at dække valget.
I følge den burmesiske valgkommission vil det samlede valgresultat foreligge i løbet af en uge, men de enkelte valgsteder ventes allerede inden da at have offentliggjort resultaterne af den lokale stemmeafgivning. De første rapporter fra valgobservatører og andre iagttagere om afviklingen af valget ventes i løbet af de nærmeste dage.”
Pressekontakt: Frej Jackson på tlf. 29724477