Første skridt er en 2 dages workshop i Beijing den 10.-11. januar, hvor eksperter fra Energistyrelsen, Energinet og Europa-Kommissionen vil videregive danske og europæiske erfaringer med at drive et markedsbaseret elmarked.
De kinesiske systemansvarlige gennemførte i 2016 tvungne nedreguleringer af vind- og solkraftproduktionen svarende til 57 TWh. Med andre ord gik en CO2-fri elproduktion svarende til halvanden gang af det samlede danske elforbrug tabt, fordi den grønne produktion ikke kunne udnyttes i det kinesiske plansystem, hvor kulbaseret strøm ofte har forrang. Det store tab udgør samtidig en barriere, der kan forsinke de ambitiøse planer for en kraftig udbygning med vind- og solkraft i Kina.
Pilotprojekter i 8 provinser
Den kinesiske energiadministration (NEA) igangsatte i sommeren 2017 pilotprojekter i 8 provinser der løber til udgangen af 2018 med henblik på at etablere et markedsbaseret elmarkedet. Formålet med pilotprojekterne er at give operationelle og hands-on erfaringer med at igangsætte og drive markedsbaseret el-markeder i forskellige provinser. Erfaringer herfra skal understøtte den kinesiske målsætning om at have markedsbaseret elmarkedet i Kina i 2020.
NEA har udpeget en af Energistyrelsens faste kinesiske samarbejdspartnere, Electric Power Planning and Engineering Institute, til at lede det overordnede arbejde med assistance fra en række supporterende centrale kinesiske aktører.
Energistyrelsens bidrag til udviklingen i Kina
Energistyrelsen har gennem en meget lang årrække haft et meget tæt samarbejde med Kina på energiområdet blandt andet som bidragsydere til analyse- og policy-arbejde, som China National Renewable Energy Center (CNREC) leverer til de kinesiske energimyndigheder. CNREC lancerede i november i Bonn under COP23 et omfattende Outlook – China Renewable Energy Outlook 2017, som blandt andet tegner et muligt fremadrettet grønt omstillingsforløb for det kinesiske energisystem mod 2050, og som også redegør for de fordele et konkurrenceudsat og integreret elmarkedet – som det nordiske – vil have for Kina.
Kina står i dag for ca. 30 pct. af den globale CO2-udledning og omstillingen til et markedsbaseret el-markedet er et af de helt afgørende skridt i bestræbelser i den grønne omstilling.
Danmark bidrager via Energistyrelsens partnerskabsprogrammer til at udbrede de danske erfaringer med grøn omstilling i foreløbigt 12 lande, der samlet står for 60 pct. af den globale udledning af drivhusgasser, og som potentielt repræsenterer op imod 4 mia. energiforbrugere.