Nye beregninger fra Øresundsinstituttet viser, at Danmark får sit bidrag til FN 15 gange igen i indkøb fra FN-organisationer. Det gør Danmark til det land, der tjener mest på FN, skriver instituttet i Malmø i en pressemeddelelse mandag.
Med over 1.000 FN medarbejdere i København og flere nordiske, europæiske og globale FN-hovedkontorer har den danske hovedstad en af verdens stærkeste koncentrationer af FN-organisationer.
FN behøver dog ikke at bekymre sig for de høje lejeniveauer i København. Danida betaler nemlig lejen. Men det er ikke nogen dårlig forretning for den danske stat.
I 2006 betalte FN over 1 milliard danske kroner til for danske varer og tjenester. Til sammenligning bidrog Danmark med knap 70 mio. kroner til FNs budgetter. Det vil sige, at Danmark hentede næsten 15 kroner hjem i indkøbskontrakter for hver krone betalt i bidrag til FN.
Blandt alle vestlige lande er Danmark dermed det land, der får flest penge ud af sit medlemskab af FN.
Nærhed afgørende
Niels Paarup-Petersen, analytiker ved Øresundsinstituttet, forklarer baggrunden for danske virksomheders succes i FN-systemet:
– Der er ingen tvivl om, at den store tilstedeværelse af FN-organisationer i København ligger bag de store salgstal. Det er derfor vigtigt for Danmark, at FN-organisationerne får gode arbejdsforhold.
– FN lægger ikke skjul på, at den effektive danske arbejdskraft og balancen mellem arbejde og fritid er vigtig, men det er også afgørende, at den nuværende og fremtidige regeringer satser på at tilvejebringe og opretholde en infrastruktur i verdensklasse, anfører han.
En sammenligning med de andre nordiske lande viser tydeligt, hvor meget Danmark tjener på FNs tilstedeværelse i København.
FN sender 15 gange så mange penge til Danmark som til Norge, på trods af at Norge bidrager mere til FNs budgetter end Danmark. Sverige er det nordiske land, der sender flest penge til FN, men FNs indkøb fra Sverige er blot en ottendedel af indkøbene fra Danmark.
Finland sælger blot en tiendedel. USA er det land i verden der sælger mest til FN, men er også den største bidragyder.
At nærheden til de rigtige kontorer er vigtig, bekræftes af Lars Hørmann, koordinationsrådgiver i FN, med titel af ministerråd:
– Der er ingen tvivl om, at det er en god forretning for Danmark at lægge hus til FN-organisationer. Mange af FN-kontorerne i Danmark er desuden meget indkøbstunge – f.eks. UNICEF, UNOPS og UNFPA.
Yderligere oplysninger hos Niels Paarup-Petersen, Analytiker, Øresundsinstituttet
Östergatan 9 B, SE – 211 25 Malmö
Telefon: +46 40 30 56 30, Mobil: +46 704 330 717
e-mail: [email protected], web: www.oresundsinstituttet.org